Räddningen för sport-nördar

En sak som jag saknat här är att kolla på live-fotboll från Europa. Jepp, jag är en riktig sportnörd. Nu har jag dock hittat en räddning: www.myp2p.eu. Här kan man se på i stort sätt all fotboll live via nätet. Det funkade bra med vår sopiga lina på 512 kbit/s och kommer bara bli bättre när jag inom några dagar kommer få 2 mbit/s. Kvaliteten kan ju inte jämföras med TV men det är helt klart sebart och det är skönt att få en engelsk kommentator istället för tjattrande på kineskiska. Vi har även riktig satellit på igång, vi får se vad som är möjligt och vad det kostar.
Det finns även en tredje möjlighet för den ännu nördigare, nämligen Slingbox Pro. Ställ den i Sverige hos någon så kan du titta på samma sak som hemma live. Streamas via nätet, kommer att släppas i Sverige inom kort, läs mer på www.slingmedia.com...coola prylar.

En bra sida för att mäta er internethastighet kan ni hitta på www.speedtest.net.

Lycka till ;)

Besök och lite annat...

Idag har vår första besökare åkt hem, Tobbe var här på jobbresa och passade på att stanna några extra dagar hos oss. I torsdags var vi och käkade på en koreansk BBQ restaurang. Det var också sista dagen på kinesiska nyåret och de smällde mycket raketer igen. När man gick ute var det så högt man inte kunde prata... Jag tog ledigt och på fredagen och vi åkte och shoppade runt hela stan. Sen på lördagen var vi turister igen och besökte Förbjudna staden, Himmelska Fridens torg och den underjordiska staden. Den underjordiska staden byggdes från 1969-79 och är ett stort skyddsrum som skulle kunna ta 40% av Pekings befolkning. Den är byggd för hand och byggdes under kalla kriget när relationen med ryssarna inte var den bästa. Det ska finnas gångar som går lite överallt, typ till flygplatsen och sommarpalatset. Det var ganska sunkigt men kul att se, man fick en guide som berättade om de olika rummen men man fick inte ta foto eftersom allt var såååå hemligt. Vi var oxå och käkade anka på fredagen, en trevlig turistfälla :)

Igår var vi på en fest med några folk som Tobbe träffat på Sony Ericsson. De var studenter som gjorde sitt ex-jobb och bodde i en riktigt kinalägenhet, helt ok men ganska stor skillnad mot vår. Kvällen avslutatdes på klubben Suzie Wong, trevligt men lite ont i huvudet idag ;)


På ankrestaurangen


Ankan blir snittad


Ankhuvud...


Tobbe äter äpple-on-stick

Renovering av förbjudna staden


Två turister


Bygga byggnadsställning


Ett hus dom river på vår gata

Beijing dust & Jenny Lou

Så, då är vi inflyttade i vår nya lya, vilket är helt wunderbar! Det första jag gjorde var förstås att städa köket. Lite fobisk av mig (en sida nog inte många av mina vänner känner till!) Nog för att vi tog hit en städerska, men de har nog aldrig hört talas on att HÖRN också blir dammiga! Hade hört om Peking-dammet, men trodde i mitt stilla sinne att det var en myt. Det var det inte. Det klibbar fast, på väggar, på allt. Yäck! Men, lite skrubbande och ett hittills fungerande ignorerande att alla golvlisters gråaktiga ovansida – allt är bra. Hoppas vi kan hitta någon bra som kan städa åt oss – ”ayi” var finns du?!?!?

I förrgår tog vi oss till slut till det för alla expat västerlänningar magiska stället – Jenny Lou – supermarket med ALLT man kan behöva! Äntligen kan vi äta! Haha. Inte för att vi inte kan äta kinamat, men försök tillaga nåt du inte vet dels över huvud taget VAD det är eller HUR man tillagar det.

Annars funkar restauranger ganska bra, som sagt - det finns ju de som har betalt för att laga mat, right? Har blivit addicted till risrullar i sjögräs med grönsaker (typ vegetarisk sushi) som man kan få för 15 RMB (typ 12 kr). Och man blir mätt! Heaven. Vi har även en italiensk restaurang bredvid vårt hus som hittills bådat gott (förutom att jag fick pasta med räkor när jag beställde tomat, men de gick ju att ta bort och ... tja, vi jobbar på det! Pomodori eller gamberetti, så stor skillnad kanske det inte är på de orden?). De pratar annars engelska, och de levererar till dörren. Pasta 30 RMB cirka. Perfekt.

Nya attraktioner

I helgen har vi haft två nya sightseeing-dagar då det mest fortfarande är stängt. I lördags gick vi från vår lägenhet ända bort till Behai Park och the White Dagoba, en promenad på ca 7-8 km. Behai Park är Pekings äldsta park och är från 1100-talet. Uppifrån "templet" var det en fin utsikt över förbjudna staden och staden. I söndags var vi på zoo och tittade på pandorna, pandorna var ovanligt aktiva (varit där två ggr förut) och såg ganska nöjda ut i solgasset. Beijing Zoo är stort men djurens förhållande är inte det roligaste så vi tittade inte på så mycket annat. Läste dock här att de håller på att arbetar på att göra djurens förhållande bättre.


Promenaden


Bygg din egen polisbil


Eva-Maria vid kanalen som går runt förbjudna staden


Behai Park och the White Dagoba


Utsikt över förbjudna staden från the White Dagoba


Vi bor vid det höga huset i mitten


Kineser och is...


Hungrig panda


Daniel och panda :)


Trött panda

Lägenhet Windsor Avenue

Idag har vi varit på IKEA och handlat det nödvändigaste. Lite tråkigt med IKEA-prylar när man är så långt hemmifrån men det är fantastikt skönt att endast åka till ett ställe som har allt man behöver. Nedan kommer lite bilder på lägenheten som kommer bli perfekt.















Nyårsdagen

Då allt i stort sätt är stängt här idag då det är nyårsdagen gjorde vi en liten utflykt till OS-arenorna. Man kom inte så nära men det var ändå häftigt att se dem. Många kineser var också där eftersom det finns många turister i stan nu. För övrigt så är vägarna så tomma nu så att åka taxi är som en dröm. Man märker tydligt hur mycket av Pekings befolkning som kommer utifrån då stan är typ tömd. Imorgon bär det av till IKEA då det var stängt idag.


OS-arenan


OS-arenan igen

Skylt...

På en väg där man bevisligen inte skulle gå.

Många turister som vill fotografera

Simarenan

Happy new year!

Idag är det nyårsafton här i Kina. Råttans är på ingång, passande kanske för oss... Det har börjats smälla en hel del och det ska tydligen hålla på i 2 veckor. Vi är lediga nu en vecka och eftersom vi fick vår nya lägenhet i måndags har vi idag varit och inhandlat det nödvändigaste så vi klarar oss. Imorgon bär det av till IKEA (om det nu har öppet) för lite mer inköp. Igår var vi och åt Pekinganka för första gången och det var en trevlig upplevelse. Vi var ett helt gäng på 13 pers och efter det var vi på Bed Bar som är inrett i en hutong. En massa designmänniskor... I söndags var vi hemma hos en kollega till Eva-Maria som precis hade slutat. Han ska starta upp ett eget märke här i Peking och bor i en hutong med 4-6 andra personer. Stället är i ett riktigt kinakvarter och långt från business distrikten där vi nu bor. Eftersom det var ca -8 ute så var det väldigt kallt i deras hus, jag tror inte de vet vad isolering är. Det var väl en 15 grader där inne. En annan kollega till Eva-Maria hade med sin pappa som var på besök inför det stundnade nyåret. Han hade med sig ca 12 flaskor egenproducerat risvin som vi alla fick en flaska av. Han hade åkt tåg i 11 timmar för att komma till Peking...Man slås gång på gång hur genuina kineserna är, helt enkelt genomgoda människor. Man upplever aldrig någon tuff yta som vi har i väst, det är helt fantastikt. På den här middagen var vi ca 8 kineser och 7 västerlänningar. Engelskan är ofta hellre än bra så det blir många lost in translation.

Hutongfest

Sunny fyllde år

Bed Bar - det var roligare än det ser ut...

Vår utsikt

Nyår från sovrumsfönstret

En vecka till

I söndags var vi på Temple of Heaven som är ett tempel där man, ja just det, tillbedde himmeln. Jag tror det var från mitten av 1500-talet. Hela området där det ligger är väldigt stort och man kände ett lugn när man kom in. Inga bilar, inget annat ljud och eftersom det är lågsäsong inte heller så många turister. Bara då den kinesiska skolklassen som glatt, fnittrande mötte oss med ett Hello! :) Vädret var inte så jättekallt men dock inte så skönt som på lördagen.



Ganska nära Temple of Heaven ligger pärlmarknade och leksaksmarknaden. På leksaksmarknaden kan man köpa leksaker (just precis...) och framförall spelkonsoller, PS3, Wii, Ps2, PSP etc. vi har funderat lite på att köpa ett Wii men
jag är lite osäker på det, lite mer sugen på en PS3 eller XBOX 360, vi får se. Priserna är iaf betyligt billigare än i Sverige och man får rätt så många spel på köpet.

Igår var vi på middag hos några nyfunna vänner i ett villaområde utanför Peking, ett sk gated community med vakter och stora fina hus. Känns som en helt annan värld där ute men säkert bra om man har barn. Tydligen så finns svensk skola och dagis med över 100 barn.

Nästa vecka är det det kinesiska nyåret här, tydligen ska allt vara stängt under ett antal dagar (lite osäkert hur många..) då alla åker hem till sina familjer enda gången på året. Årets snöoväder har dock gjort att många har blivit strandsatta runt om i Kina. Vet inte riktigt vad vi har att vänta av denna högtid men tydligen ska de smälla en hel massa rakater.

På måndag får vi äntligen vår nya lägenhet, ska bli skönt efter 3 veckor på 30 kvadrat.