Lördag i Beijing

Nu har Pappa och Eva åkt hem sen flera dagar, och visst blev huset tyst o tomt när de försvann. Men snart kommer vi också hem på besök, och förhoppningsvis har vi lyckats visa dem den bästa sidan av Beijing så att de får lust att komma tillbaka igen!

Vad gör man en lördag i Beijing om man inte har nåt bättre för sig? Jo, man SHOPPAR som i resten av världen. Idag har jag inhandlat fyra par skor (alla vet att man inte kan ha för många skor) till det totala priset av 215 kronor. Lagom.

Shoe mania

Slingbox

Så då var den inhandlad och installerad, min Slingbox Pro. Den står hemma hos brosan, det innebär att jag kan kolla på alla kanaler som han har och eftersom den har en egen TV-tuner så är den helt oberoende av vad han tittar på. Sen har ju bandbredden mer att önska i Kina men det är inga problem att titta. Sjukt cool pryl!

Kommer inte missa en enda sportsändning :)

Arenan, pandor och TV-tornet

Idag var det dax för ytterliggare en sightseeingdag med Eva och Bert. Först begav vi oss till OS-arenan där det var tävlingar, China Athletics Open. Efter det blev det ett besök hos pandorna innan vi åkte till TV-tornet.
Då det var Eva-Marias födelsedag avslutade vi kvällen med en middag på Capital Garden.





Kinesiska muren

I dag var vi på Kinesiska muren, Mutianyu, ca 1,5 timmar från centrala Peking. Vi hade hyrt en bil med chaufför som tog oss dit. Det var fantastiskt vackert nu när när allt var grönt, jag har bara varit där innan på vintern då allt är grått.
Temperaturen låg väl på strax över 30 grader så det var en utmaning att ta sig upp och ner längs muren.










Seriös shopping


Då Bert och Eva kom i onsdags var det dax för lite seriös shopping. Igår var vi hos skräddaren och beställde en hel massa och idag var det Pearl Market som gällde. Man vet att man varit på samma ställe för många gånger när de känner igen en. Det iofs ganska bra eftersom hela prutningsförfarandet då inte blir så påfrestande. Lämnade våra besökare på Tempel of heaven för själv bege mig inomhus då det är 35 grader varmt.

Imorgon blir det muren och på söndag blir det invigning av nya OS-arenan, Birds nest, för att titta på China Athletics open.

Vi fick precis besök...

...av 4 uniformerade poliser. De ville se våra papper, även om jag läst att de gör hembesök för att kontrollera blev jag lite skraj. Men efter att ha visat våra pass och andra papper så log de och sa no problem och jag sa tack med mössan i hand...

Landssorg.....

Måndag till onsdag är det landssorg i Kina. Idag var det tre 'tysta' minuter för jordbävningens offer. Tysta innebärande att alla bilar, flyglarm, båtar, tåg, bussar, polisbilar, ja, allt med en tuta eller siren på, hölls igång i tre minuter. Vi avbröt förstås allt jobb och deltog vi med.
Landssorg innebär förutom att man flaggar på halv stång att all allmän underhållning ställs in, inkluderat tv:n. Man har oxå samlat in ca 10 miljarder kronor, bara på en TV-sänd gala igår samlade man in 1,5 miljarder.
Men döm om vår förvåning då vi försökte slå på tv:n på de utländska kanalerna och det ser ut så här:

Vår kabeloperatör har alltså stängt av alla kanaler som visar underhållningsprogram... Jag säjer bara; Only in China.......

Jinghua Golf Club

Idag spelade jag golf på Jinghua Golf Club ca 3 mil öster om Peking. Tävlingen var anordnad av Bejing Golfers Club där jag numera är medlem. De står för en tävling varje söndag på fem olika banor runt Peking. Förhållandena var till en början perfekta med ca 24 grader och inte för mycket vind. Men efter ca 10 hål kom starka vindar vilket gjorde det väldigt svårt att spela.
Min rond hade mer att önska men det går iaf i rätt riktning och man träffade några intressanta människor, bla några amerikaner som de senaste två åren har arbetat i Peking med att bygga all infrastruktur runt TV-sändningar inför OS. Hörde oxå att det skulle bli 39 grader på fredag, let's hope not...


Jordbävningens offer

Hela Kina sluter upp bakom jordbävningens offer. Det är insamlingar överallt och även om den vanlige kinesen inte har så mycket pengar öppnar de verkligen plånboken, även vi har genom Eva-Marias jobb skänkt pengar. Igår kväll när vi var ute gick folk runt med dessa klistermärken på bröstet för att visa sitt stöd.

Även DU kan skänka pengar genom Röda Korset på bankgiro 900-8004 eller plusgiro 90 08 00-4, märk talongen "Kina" (ref. Röda Korset).

Explit blir Logica

Från den 1 maj är Explit no-more då vi blir en del av Logica. Spännande med nya möjligheter och nätverk. Min mailadress är från och med nu alltså förnamn.efternam[at]logica.com, min explit-adress kommer att fungera ett tag till och givetvis funkar min gmail-adress som vanligt. Jag återkommer med nya telefonnummer.

Saxat från pressreleasen:
Det Malmöbaserade konsultföretaget Explit, experter inom Oracle-lösningar, går samma väg som WM-data och blir en del av IT-jätten Logica med bas i London och nära 40.000 anställda i 36 länder.

-- Explits verksamhet fortsätter i Logicas regi. De köper över kunder, anställda och andra åtaganden, säger Tomas Larsson, en av Explits fem grundare.

Bolaget drogs igång i mitten av 2002 sedan mjukvarujätten Oracle lagt ner sitt Malmökontor. Explit blev snabbt framgångsrikt och har som mest haft 25 anställda och en omsättning på nära 20 miljoner kronor, hela tiden med lönsamhet. Samtidigt har en lång rad företagsförvärv från Oracles sida gjort det allt svårare för en liten partner som Explit att klara sig på egen hand.

JORDBÄVNING!!

Vi hade en stor jordbävning här precis. Riktigt scary, man fattade inte vad som hände när lamporna började gunga. Tänkte att det var nog bäst att gå ut, det var ju min första jordbävning så man var inte helt säker hur man skulle bete sig. När jag kom ut märkte man att det var på riktigt, alla kontorshus höll på att tömmas.

Uppdatering 2008-05-13
Från gårdagens första rapporter där det inte verkade vara så farligt till de rapporter som kom in under kvällen med 10.000-tals döda. Nu pratas det om att det var den värsta jordbävningen/narurkatastrofen på 30 år.
Dödssiffran kommer garanterat fortsätta stiga då man inte lyckats komma fram till alla områden då vägarna är förstörda.
Hemskt!


Registrera din hund hos polisen


Från vår hiss idag....

Frisk luft - förhoppningsvis

Vi har idag investerat i en luftrenare. Trodde i min enfald att man inte skulle behöva en sådan men efter att halsen har känts märklig i en månad var det dax att investera i en. Plus att en av de bättre dagarna här är det värsta men kan tänka sig hemma, rent luftmässigt.
De är inte direkt billiga men man kan ju inte sätta ett pris på sin hälsa. Bara hoppas att man känner någon skillnad...

BALLERINA!


När vi var på IKEA idag och inhandlade en extrasäng och diverse annat passade vi på att bunkra upp :-)

Hemma från Korea

Så, då är vi "hemma" igen, känns som man åkt tillbaka 20 år i tiden.

Intrycken från Sydkorea och Seoul är mycket positiva. Bland de trevligaste länder/städer jag besökt. Folk är i allmänhet mycket vänliga och kriminalitet verkar inte existera. Engelska är dock ett problem och att hitta är inte heller lätt då de flesta gator inte har några namn. För att hitta har man GPS... Seoul kändes lite som Sverige, dock modernare och inte så hårt som Sverige ibland kan vara.

Fick höra att jag var lik Bruce Willis av ett par killar som ville ha med mig på foto. Eva-Maria har dock hört här i Kina att hon är lik Rachel i Vänner så jag undrar vilket som är bäst ;)

Det enda negativa är att vi kommit hem med 3 icke-fungerande VISA-kort. Det enda vi har nu är Eva-Marias kinakort med inte så mycket pengar, vet inte riktigt vad som hänt. Det kommer bli några jobbiga veckor tills vi får besök i slutet på maj men det får gå.

Jag har nu lagt till bildtexter till vår reseberättelse nedan.

Seoul, Korea - Dag 4

Vaktbyte vid Deoksugung - slottet


Film från vaktbytet


Daniel inne på Deoksugung


Några flickor har kul vid en fontän


Eva-Maria framför ett vattenfall i stan


Nere vid kanalen där man kunde gå över

Marknadsmyller igen

Här har ni den - en riktigt iPhone killer, Samsung (Anycall) HAPTIC. Den har allt det som iPhone saknar men jag tror den bara kommer att säljas i Sydkorea.


Kul i det superstora köpcentret COEX

Seoul, Korea - Dag 3

Ett av eletronikvaruhusen i detta område där man bara sålde eletronikprylar. Priserna var väl lite billigare än hemma dock inte så jättemycket. Wii kostade dock ca 1400...


Sydkorea är verkligen ett hightech-land. Alla, och då menar jag alla, sitter och håller på med sina mobiler hela tiden. Dessa 2 tjejer sitter och tittar på TV på mobilen, jepp det kommer bli stort även i Sverige...vänta bara och kom ihåg var ni läste det först. Lägg oxå märke till kvinnan till höger som gråter till hennes film. Sen har vi sett de snabbaste sms-fingrarna någonsin.

Utanför krigsmuseet


Eva-Maria bland missilerna


Daniel...på krigsmuseet

War memorial


En vakt...lägg märke till hans katana-liknande batong


Linbanan upp till Seoul Tower


Igen...


Vi på toppen


Här har vi ett typsikt ungt koreansk par. Man visar att man är par genom att ha samma kläder, vi trodde först det var ett skämt men de var överallt. Iaf bättre än att förlova sig när man är 16...


Film från toppen. I Seoul bor det 10 miljoner invånare.

Seoul, Korea - Dag 2

Propaganda staden på andra sidan gränsen i Nordkorea. Flaggstången är 160 meter hög och tydligen väger flaggan 300 kg. I staden bor inga människor...

J.S.A. - JOINT SECURITY AREA - Sydkorea på denna sidan och Nord på andra. Lägg märke till gränsen (betongsträcket). I det blå huset träffas nord och syd, ett bord i rummet som står på gränsen är det nord på den ena sida och syd på den andra. Allt är ganska bissart men spänningen är på riktigt och den känns när man är där.

Eva-Maria blickar ut över DMZ och Nordkorea

Bridge of no return - på andra sidan bron är det Nordkorea

Dorasan station - sista stationen i Sydkorea. Det finns tågförbindelse mellan nord och syd men den används inte av passagerartåg. Denna station kan mer liknas med hopp för framtiden emn är idag som ett spökhus.

Daniel framför Dora Observatory där vi spanade ut över Nordkorea. Mottot för hela dagen var dock "no-picture-please" så några vy-bilder härifrån över Nordkorea finns inte. Man fick inte ta bilder på så många ställen och allt var väldigt kontrollerat.

Småfisk i maten...gott?

Cool moppe


Gangnam - kvarteren runt där vi bodde

Seoul, Korea - Dag 1

Nya terminal 3 i Peking där vi tydligen inte skulle åka ifrån...

På plats i Seoul

Garage för ställen med ont om plats

Tunnelbanan, så ser det ut när man är längst

Pommes frites-on-stick

Diverse street food

Namdaemun Market

Grisskalle, riktigt äckligt!