Ingen hike

Idag skulle vi egenligen på hike på muren, men efter beskedet att det var snö och jättekallt så bangade vi ur som de icke hikare vi egentligen är....... Istället blev vi övertalade av våra tyska vänner Katharina och Carsten att åka till Tempel of heaven innan turisterna hinner dit. Dvs kl 7.00, söndag morgon. Verkar ju helt galet, men med inställningen att aldrig säja aldrig så sa vi ja. Beijing var soligt denna söndag, och parken var jättefin. Redan då vi kom dit ca kvart över sju var det fullt med folk. Mest kineser 60+ som utövade olika former av morgongymnastik, fridans, qiu gong och tai chi - en del med svärd, och andra utrustade med tennisracket. Givetvis blev vi lurade att köpa en sån där fjädersak som man sparkar till varandra, till överpriset 5 yuan (kostade 2 utanför), men det var det värt för att få se gumman (typ 65-70 år) som sålde dem och som kickade runt på den som ett riktigt proffs. Givetvis besökte vi även templet och "världens mitt" (foto nedan) Efter denna upplevelse gav vi oss av till antikmarknaden, som öppnar 04.30 på helgerna, och där var det full kommers när vi anlände kl 10. Det mesta finns att köpa, men det mesta som ser gammalt ut är det egentligen inte. Men mycket roligt finns det att titta på! Vi hittade riktigt fina oljemålningar som hon som sålde dem från början skulle ha 2600 Yuan för, men som ändrade sig när vi gick därifrån och satte priset 200 istället. Får se om vi åker tillbaka och investerar i något.... Jag köpte i alla fall tre stenskulpturer ca 20 cm höga, de tre aporna som inte pratar, inte ser och inte hör, som sedan glatt fick bli medburna till en dumplingrestaurang (vilket roade en del andra gäster). Trädgårdsskulpturerna som de har är jättefina, och jag kände mig väldigt inspirerad att anlägga en zen-trädgård. Tills jag kom på att man faktiskt måste HA en trädgård för ett sådant projekt.... Idag har vi äntligen lärt oss att fråga vad något kostar på kinesiska samt "det är för dyrt!" så förhoppningsvis ska vi kunna göra ännu bättre affärer i framtiden! //Eva-Maria

Svärdgymnastik... gissar tai chi? Fyra guailo på det som anses vara "världens mitt" Kalligrafi med vatten, vackert men förgängligtAntikmarknaden, krukavdelningenAntikmarknaden igen, skulptursektionen


Dongjiao wholesale market

I lördags var vi på Dongjiao wholesale market. Där kan man köpa allt mellan himmel och jord. En kul upplevelse, absolut värt ett besök. Vi kom hem med lite tallrikar, en soptunna, en hink, några visitkortshållare och en mopp...






Shanghai

Då det är helgdag (Qing Ming Festival) i Kina nästa fredag (4 april) har vi planerat en tripp till Shanghai fredag till söndag. Ska bli spännande då jag aldrig varit där.

Musik

Big news....fick reda på från Gustaf att Rage Against the Machine ska spela på Hultsfred. De splittrades år 2000 men har nu bestämt sig för några nya spelningar, bla då på Hultsfred torsdag 12 juni. Även om man är 10 år för gammal (minst...) för Hultsfred så är man nog tvungen att åka dit och se dem. Och eftersom jag kommer hem 7 juni så passar det bra.

Sen spelar Hello Saferide här i Peking den 9 april på Yu Gong Yi Shan. Även om Säkert (på svenska) är bättre så får man gå och kolla på dem. Maia Hirasawa kommer oxå vara med.

Även Manges polare i Soilwork kommer att lira på Yu Gong Yi Shan den 9 maj. Den spelningen är redan inbokad.

Påskhelgen

I fredagskväll var vi och käkade på SALT med en massa svenska Sony Ericsson människor. SALT är en ganska ny restaurang här och den serverar västerlänsk, modern mat, lätt, det bästa jag ätit här i Kina. Trevligt med en massa ny bekantskaper.
I fredags var jag oxå och köpte den där fåtöljen jag har suktat efter (se bild nedan), den skulle komma inom 3 veckor.

Efter Eva-Marias kollektionspresentation på lördagen begav vi oss till området Xidan i Peking. Det är där kineserna shoppar och priserna är bättre och man blir inte attackerad av folk som vill sälja saker till en för man är vit. Så otroligt mycket folk överallt, Europa är verkligen glest befolkat. Man kommer känna sig ensam när man kommer hem ;)

I går (söndag) var vi med en hel massa tyskar på påsklunch i Jinshan Park norr om förbjudna staden. Det var försommarvärme med 18-19 grader, härligt. Tydligen i parken så samlas man och sjunger, det var en upplevelse. Se bilder nedan och även filmen för hur de sjöng.

Idag var jag på en driving range och piskade ut några bollar. Första för året och det kändes stelt, förhoppningsvis blir bättre ;)


Den efterlängtade fåtöljen


Vakter ser till att du inte går över den gula linjen i tunnelbanan


En man är seriös med ett gult band


Vår picknick


Det började så här...


...och slutade så här


Kolla för skönsång!



Eva-Maria på toppen av Jinshan Park med förbjudna staden i bakgrunden


Driving range

Glad påsk

Så då var det påsk och ytterligare en tid har gått här. Våren har kommit men det är nog några veckor till det varma vädret kommer. Skönare än Sverige nu i alla fall, inte så kul med snö. De säger även här att våren är väldigt kort och det blir sommar väldigt fort och det blir FÖR varmt. Värmen stängs av här nu till helgen (jupp, staten stänger av värmen) och vår AC ska ändras så den kan spruta kalluft istället för varmluft. Kan tydligen inte klara båda. För övrigt kan man inte se någon tillstymmelse till påsk här. Kineserna är inte lediga, dvs inte Eva-Maria heller.

Har börjat fundera på hemresan i sommar, då vi måste boka om vår biljett innan mitten på april. För min del blir det nog hemresa i början av juni och tillbaka igen i mitten av juli. Eva-Maria kan nog bara vara hemma max 2 veckor, vi får se vad som händer.

Den senaste tiden har det inte hänt så mycket spännande, det har varit mycket jobb och vi har tagit det lite lugnt på helgen. Jag känner även att vi har kommit till det läget att man sett det mesta så man börjar söka lite efter det som inte är så lätt att hitta, bra restauranger, barer och lite ovanligare ställen.
Vi har bokat en ny hike nu, nästa söndag 12 km på muren, och då snackar vi inte turist-muren utan den riktiga, orestaurerade. Ska bli spännande, hoppas bara det är en klar dag. Om man är intresserad kan man läsa mer här, hike.

En sak som man använder mer pengar på här är mat, jag tror vi har tripplat vårt matkonto. Kanske beror det på att man äter ute mest hela tiden ;) Sen om jag ska vara ärlig är jag inte sjukt imponerad av den kinesiska maten så det blir mycket västerländska restauranger och de är inte helt billiga.

Har varit och hämtat mitt Residence Permit idag. Så nu har vi visum och arbetstillstånd som gäller till mars nästa år. Det betyder oxå att man kan komma och gå som man vill ut och in ur Kina, vilket är skönt om man ska resa en del som vi har tänkt.

Imorgon blir det att hämta biljetterna till vår Korearesa, åka till designmöbelaffären där jag förhoppningsvis ska göra några affärer.

Glad påsk från Kina!


Lyxtaxi



Fönsterputsare...märk att de kommit från toppen. För övrigt är det Eva-Marias kontorshus på bilden.



Så kan det se ut när man pratar med Sverige



Giant-affären, snart dax för cykel. Pris? mellan 400 och 40.000 RMB

Smogg eller inte...

Se på bilderna nedan och se hur en klar och inte klar dag kan se ut från vårt fönster. Det är inte så superkul när det är "sörjigt". Jag hoppas de styr upp detta till OS då jag inte kan tänka mig att det så trevligt att springa maraton i "sörjan"...


Sydkorea

Så, då är första resan ut från Kina bokad. Det blir 5 dagar i Seoul, Sydkorea. Vi kommer vara där mellan 1-5 maj, ska bli spännande. Nu gäller det bara att ta reda på vad man kan göra där förutom att åka till DMZ vid gränsen till Nordkorea.

Hiking Pingu County

Känslan av att komma ut från stan efter 2 månader här är bara sååååå härligt!

Igår var vi ute på bergsvandring med Beijing Hikers. Vi var ca 20 personers som klev på en buss kl 08.30 på lördag morgon, och sedan bar det av med buss till Pingu County nordöst om Beijing, ca 1,5 timmes färd till den lilla byn Wei Jia Wan.
Efter utdelande av diverse proviant (Snickers, Müsli bars och vatten) bar det av uppåt berget. Efter ca en timme anlände vi till en vattenreservoir, där det intill ligger en jättevacker ravin. Att gå in i ravinen tog ca 40 minuter, längs med en vattenfåra som nu tyvärr var tom på vatten (endast stora isflak) Längst in i ravinen finns det under regnperioden ett stort vattenfall. Vi såg vackra klippor och formationer + vandrade över en hängande kedjebro.
Efter ravinen fortsatte vi vår vandring, och nu bar det verkligen av uppför och nedför bergen, man kände sig lite som en bergsget! Vi vandrade genom fruktodlingar och små "byar" med 3-6 familjer, längs med små stigar i bergen. I en av byarna fanns det en högtalare på en stolpe som tydligen basonerad ut informtion för byn. Då ingen el eller annan kommunikation finns är det på de sätt de får information från omvärlden.
Tyvärr var det lite disigt denna dag, så vi såg inte så jättelångt, men utsikten var fatastisk. Denna tid på året finns ingen grönska utan allt är brunt och grått. Det ser verkligen övergivet ut, men helt plötsligt när man tror att man är mitt i ingestans dyker det upp en man som står och beskär fruktträd med sekatör.
Hela vandringen tog ca 4, timmar, vi steg 500 meter till högsta punkten, och sträckan var 1,4 mil.
När vi kommit tillbaka till bussen var det lunchdags på den lokaka restaurangen. Väldigt spartanskt, och inte riktigt anpassat till våra svenska smaklökar, men friterade vinblad var inte helt fel, och inte heller tofu-bullarna! Daniel var inte hel nöjd ;)

Tillbaka i Beijing, efter lite vila och en dusch gav vi oss ut på middag på "Mexican Wave" (jättegod tex-mex!) och sedan på en 90 minuters Thai reflexology foot massage. Gick inte avsluta dagen på ett bättre sätt!





Shanghai, Nanjing, Quindao & Hong Kong

Två händelserika veckor har passerat, med en massa resande fram och tillbaka.

Det började förra veckan med leverantörsmöten i Shanghai, sedan vidare till Nanjing i två dagar, och sedan flyg till Quindao – som ligger ute vid kusten sydöst om Peking. Quindao är även staden där den kända Tsintao-ölen kommer ifrån! Som reskamrat hade jag min produktionsmanager Lynn, som är kinesiska.

Shanghai fick en snabbvisit på sex timmar innan vi åkte vidare till. I Nanjing var vi två dagar och träffade flera leverantörer. Vissa av dem pratar bara kinesiska, så Lynn fick agera tolk, och det är inte lätt att få fram det man vill ha sagt alltid.

Vi blev väldigt väl omhändertagna av en leverantör som tog med oss på lunch och middag på ett jätte-trevligt hotell. Där hade vi förstås privat rum, och fyra personer som passade upp. Äntligen fick jag en insikt av hur riktiga kineser äter (har alltid undrat vad man ska börja med och i vilken ording). Svaret är – det finns ingen ordning! Plocka bara från faten vad du vill ha, sen om det är lite soppa här, en gurkbit där, lite fisk, sedan soppa igen, och gärna en söt kaka däremellan – spelar inte så stor roll! Och kaffe dricker man ju gärna till maten, dumt att vänta till efter......

I Nanjing besökte vi även ett stort varuhus som har outlet från fabrikerna på skinnvaror. Tror aldrig jag sett dess like! Vet inte hur jag ska beskriva det, men det var helt klart större än hela NK-huset i Stockholm, två-dubbelt, och de sålde bara skinnjackor i affär efter affär! Jag hann med att inhandla en väska av märket Autobahn (kände inte till det innan). De hade förstås även de obligatoriska Prada, Gucci och Chanel, plus de mer inspirerande märkena Miau Miau (kopia på Miu Miu, för er oinsatta).

Från Nanjing flög vi till Quindao, där vi blev upplockade på flygplatsen, och fick en snabb sightseeing-tur i mörkret. Quindao ska vara väldigt trevligt på sommaren eftersom det ligger precis vid kusten med fina stränder och promenader. Nu var det lite ruggigt, men väldigt fint.

Efter leverantörsmöte dagen därpå så åkte vi vidare till en fabrik utanför Quindao. Förbi brun-gråa landskap där ingenting växer, men bönderna står och hackar i jorden på de karga platåerna....

Quindao är befolkat av väldigt mycket Koreaner, så vi var med fabriks-förmannen på en koreansk reasturang och åt lunch, då jag förstås var rvungen att bli bjuden på Tsintao-öl. Enligt tradition i Kina, så ska man när man skålar träffa den andres glas lägre – detta är ett tecken på respekt. Jag kan säja att det är HELT omöjligt att slå en kines i den leken!

Hong-Kong blev nästa tripp, tre dagars inspirations-shopping. Vi befann oss mest på Kowloon sidan, vilket är fastlandet. Själva Hong Kong är ön utanför. Med 20 grader varmt, var det ganska trevligt att komma dit, men vi befann oss mest förstås i kalla, luftkonditionerade gallerior..... Det är i alla fall en stad där man kan shoppa tills man dör! Tyvärr blir det ju inte så mycket personlig shopping när man är ute för jobbets räkning, men lite parfym (billigt!) och sådant hann vi i alla fall med i en kvällsöppen butik. De flesta butiker har öppet till 23.

Sista kvällen tog vi båten över till Hong Kong sidan och åt på en Italiensk restaurang i området som kallas Soho. Där ligger det en massa barer o sånt, men vi kikade bara in på en gata, och begav oss tillbaka till hotellet – Shopping är JOBBIGT! :)


Hotellrum med fönster till badrummet - Nanjing

Quindao - Glimt av strandpromenaden

Fabrik

Hong Kong By night

Gata i Kowloon

Möbler

Eva-Maria är i Hong-Kong och Daniel har tråkigt...men jag har fått en ny kompis, Nintendo Wii ;) Kul!

I lördags var vi och jagade möbler. Jag är ute efter designreplikor och hade hittade en affär på nätet som vi letade upp men tyvärr hade den stängt. I det området där affären låg fanns det en gata full med möbelaffärer som sålde asiatiska möbler. Säkert 50-60 olika butiker, Gaobeidian Classical Furnitures heter området. Väl värt ett besök om man är ute efter asiatiska/kinesiska möbler. Vi köpte en vikvägg och han som vi köpte den av pratade inte ett spår engelska så Eva-Maria fick ringa en kinesisk kollega och räcka över luren. Den blev levererad hem till oss till slut men det är inte så lätt när man inte pratar språket.


Replikor


Vikväggen vi köpte


Tibetansk stil