Semester

Igår åkte familjen hem efter en händelserik vecka. De har sett mycket och shoppat mycket, kul att få visa upp vår nya hemstad.

Idag är det dax för oss att åka till Malaysia för en veckas semester. Vårt plan går 23.30 och 5.45 landar vi i Singapore för att bli hämtade med taxi som ska ta oss ca 16 mil norrut till Mersing. Därifrån är det speedboat till Rawa, tror båtfärden tar 30 minuter. Hoppas allt klaffar, det är ju alltid lite osäkert när man bokat allting själv via nätet. Rawa ligger för övrigt nära öarna där Robinson spelades in så eventuellt kan vi ta oss dit, skulle vara kul.

Omslag

I söndags var alla bilar tillbaka. I två månader har det var udda och jämn siffra som gällt på nummerplåtarna och trafiken har minskats med 50%. I söndags var det alltså slut på det. Det är otroligt hur fort man vänjer sig med att trafiken har rullat hyfsat smidigt i två månader men kaoset är nu tillbaka. Det tog ca 20 minuter att ta sig 1 km från vår lägenhet häromdagen, men man vänjer sig väl...

Även vädret verkar ha slagit om. För en vecka sen låg temperaturen på ca 25-27 grader medan den nu har varit nere på 15. Det är iofs ganska skönt att ta på sig lite riktiga kläder efter att ha gått i shorts och t-shirt i 4 månader. Vet inte om det är något tillfälligt men mycket till årstider existerar inte här. Det är en lång varm sommar och en lång kall vinter. Den långa kalla vintern har vi framför oss men det är iaf bättre än den hemma i Sverige med mörker och regn.

Även alla utländska DVD:er är tillbaka i affärerna. Under OS-perioden har dessa varit borta från hyllorna och endast kinesiska filmer har kunnat erbjudas. Även visumreglerna har gått tillbaka till det normala och det krävs nu inte en massa extra intyg om hotellbokningar och flygbiljetter för att få visum.

Nu väntar vi bara på att blogspot blir spärrad igen...

Familjen är här!

Nu är familjen på plats.
De första dagarna har spenderats med shopping på diverse marknader men även en del sightseeing har hunnits med. Denna vecka har familjen guidade turer så allt som är värt att se kommer att besökas.

Familjen utanför Yashow

Livet är på topp i Houhai

Det ska dröja länge till jag ser en panda igen...

Pinnar kan vara knepigt


Kaos på Houhai, det är ungefär så all trafik fungerar här...

Finns det svenskt kaffe på hotellet?


jajamensan, det finns det. Brosan har landat idag med en hel väska full med kaffe. Nu väntar vi bara på föräldrarna som kommer på fredag.

Mooncake festival

Igår var det Mooncake festival här i Kina vilket innebar att de som arbetar efter kinesiska helgdagar var lediga idag, dock inte jag och inte Eva-Maria heller för den delen...

Vi hade iaf Vera och Guillermo på middag framförallt eftersom de lämnar Peking för Amsterdam om två veckor. Rioja och hemlagad mat är inte så vanligt här i Kina, en mycket trevlig kväll. Vi kommer att sakna er!
Skål!

Mooncakes, som att tugga på cement enligt mig

Portfolio

Heyhey, nu har min portfolio blivit uppdaterad! Mest med gammalt junk, men i alla fall...


Vickan på Dali Courtyard

Ett mycket konstigt sammanträffande infann sig ikväll. Vi fick en inbjudan ca 17.30 om att komma till en middag på SAS Radisson där en bekant skulle fota kronprinsessan för en stor svensk kvällstidning. Men eftersom vi redan var inbjudna till att fira Carstens födelsedag var vi tvunga att avböja. Carstens födelsedagsmiddag hölls på den genuint kinesiska lilla restaurangen Dali Courtyard. Döm av vår förvåning när ett sällskap kommer in efter serveringsstopp, innehållande vår egen kronprinsessa Viktoria. De var ett sällskap om ca 10 personer, inklusive sveriges ambassadör, som slog sig ner vid bordet bredvid vårt. Eftersom man aldrig varit så nära royalty förut så blev vi lite nerösa och de andra i sällskapet hetsade oss att be om ett foto, men svenska som vi är fotade vi i smyg istället ;)

Titta noga så ser ni Vickan rakt fram

Det är ett hårt jobb att vakta Vickan utanför restaurangen

Vickans bil

Carstens nya el-moppe som han fick ikväll

Malaysia - here we come!

Nu är vi förberedda och kittade till tänderna.
Om 2 veckor drar vi :)




Kommentarer

Hmmmm..... börjar undra om det verkligen är någon som läser vår blogg? Saknar att aldrig få några kommentarer på våra inlägg! Ni vet att denna funktion finns va? :)))

How to do it:
1. Klicka på kommentarer
2. Skriv din kommentar
3. Om du inte har en google/blogger identitet klickar du bara på Namn/URL och fyller i ett namn
4. Klicka på Publicera din kommentar
5. Klart

Butikspremiär

Nu har mina jackor börjat komma ut i butik..... Nedan ett par bilder från ONLY butiken på Village vid Sanlitun i Beijing.





Mobilbilder

Hittat lite blandade bilder på mobilen...

Vid övergångsstället vid EM's jobb har de nyligen ställt dit två vakter som ser till att man inte går ut i gatan när det kommer bilar. De arbetar med stolthet och anser att just här är det de som bestämmer och gillar att skrika på folk som gör "fel". Man börja bli rutinerad här i Kina nu och lyssnar inte så mycket på folk när de försöker tillrättavisa en...den kinesiska mening jag använder mest är [Ti bou dong] vilket typ betyder "jag förstår inte/jag pratar inte kinesiska", mycket bra och de flest slutar babbla.


Bilden är tagen från EM's kontor. Lägg märkte till i horisonten där bergen syns, det är inte varje dag de är synliga.


Från EM's kontor igen. Under OS förvandlades the Place till Coca Cola fanzone. Vet inte riktigt vad som hände där men det var tydligen konserter och annat som kineserna verkade uppskatta. Lägg också märke till den gigantiska videoskärmen från ovan.


På IKEA för några veckor sedan. Kineserna sover överallt hela tiden, jag vet faktiskt inte varför de är så trötta. Iaf, på IKEA använder de visningsmöblerna lite annorlunda.


På de flesta mataffärer har de färska (levande) fiskar och skaldjur. De har även dessa sköldpaddor som kineserna gillar att knapra på. Har sett den på restaurang gratinerad med huvud och allt...mums!

En plågad designsjäl och längtan efter höst

Kineser som inte vill visa överarmarna, för där är de tjocka (!) VEM har någonsin sett en kines med tjocka armar som är under femtio? Inte jag i alla fall. Livet är inte lätt som designer i Kina!
Idag var det nästan, nästan, så att man kunde ha haft jacka när jag gick ut imorse. Sen rann temperaturen iväg upp till 25-27 grader senare på dagen. Längtar grymt mycket efter att krypa in i min skinnjacka och vira en stor halsduk om halsen! Men det lär nog dröja. Hoppas istället att värmen håller i sig och solen sig framme så att vi kanske kan ta en slappardag vid poolen i helgen.

Hong Kong

Helgen spenderades i ett varmt, fuktigt, trångt och myllrande Hong Kong. Eftersom Eva-Maria var där på jobbresa passade vi på att stråla samman och spendera helgen där. Hong-Kong är verkligen staden där öst möter väst, en härlig blandning. Det är oxå oerhört skönt att man kan göra sig förstådd på engelska. Dagarna spenderades för det mesta med shopping då det mesta är ca 40-50% billigare än i Sverige. Utbudet är oxå enormt och storlekarna är inte som i Peking anpassade för små kinser. Vi kommer att komma tillbaka...


Golf på begränsad yta


Från spårvagn på Hong Kong island


Världens coolaste skyline


Bambu...


Myller


Hong Kong från ovan


Från båten mellan Kowloon och Hong Kong