Besök

I söndags landade moster Ann-Charlotte och Sivert i Peking. De åkte på en guidad resa precis som mina föräldrar. De hade med sig bröd, kaviar och smågodis, lite av det man saknar i Kinaland.

Igår var vi och shoppade och hämtade de skjortor de hade beställt. Vi avslutade kvällen på Alameda där vi åt en god oxfilé. Kinesisk mat kan bli ganska enformig och tråkig...(imho)

Middag på Alameda som har blivit framröstad till Pekings bästa restaurang bland den icke-kinesiska befolkningen.

Tokyo next

Som jag nämnt innan planerade vi ju en resa till Japan. Den är nu bokad och 26 jan till 1 feb kommer vi befinna oss i Tokyo. Alla som varit där säger att de älskar stället, antagligen kommer vi göra det oxå.

The wild wall

Idag har vi varit och hikat med Beijing Hikers på en del av muren som inte är restaurerad. Den del vi gick på var från 1580-talet. Bussresan tog ca 2 timmar och sen var det vandring i ca 10 km. Vädret var perfekt, 15 grader och klart, härligt väder. På den andra ställena där man besöker muren är det väldigt turistigt vilket var skönt att slippa.

Planen är att komma ut mer i naturen i framtiden. Några kompisar är på g att köpa en bil och då är det lite lättare att komma någonstans. De har också planer att hyra en sommarstuga hela nästa år. Att hyra en 3 sovrums stuga ca 1 timme från Peking med el, värme och vatten kostar ca 2000:- i månaden.


Hit upp skulle vi...


På väg upp

Lite utsikt

EM i ett vakttorn

Orestaurerad var ordet

En del av vårt gäng

Uppför

Vackra höstfärger

Nästan alla

Ett märkligt djur, titta noga!

Finanskris i Kina

Vi har hitintills varit ganska skonade av det som händer med världens ekonomier. Pekings bostadsmarknad är också på väg neråt och eftersom det finns tusentals tomma lägenheter är det hyrarens marknad. Planen är att flytta i januari till en större lägenhet för samma pengar som vi betalar nu. Vi får se hur det går men jag känner att man kan vara ganska tuff när man förhandlar. Förra året hade de ju OS i sikte och trodde att de skulle tjäna så mycket pengar på uthyrning, jag kan bara säga att de fick en väldigt låååång näsa.

Det vi dock känner av är ju att växlingskursen mellan SEK och RMB är katastrofalt dålig. Eftersom både Eva-Maria och jag har lön i SEK så slår det ganska mycket. I juni fick man 110 RMB för 100 SEK, idag får man 80 RMB för 100 SEK. Ni kan ju själv räkna ut hur mycket dyrare allt blivit.

Det jag dock upptäckte vara att den kursen som används när lönen räknas ut och kinesisk skatt betalas var betydligt bättre än den beskriven ovan. Dock hade jag inget kinesiskt konto så jag kunde inte få lönen i RMB. Sagt och gjort, iväg till närmaste Bank of China och fixa ett konto. Det gick oerhört smidigt och de var mycket hjälpsamma. Så, nu sitter man med pengar i en kinesisk bank och ett uttagskort.

Nu väntar vi bara på att kursen ska bli bättre....känns som vi kommer få vänta ett bra tag.


Kinakort


80-talet ringde och ville ha tillbaka sin bankbok

Bomullsklipp, bomullsklipp.....

Phew! 3 dagar avklarade på denna leverantörsbesöksresa!
Premiere Vision mässan igår var inte sådär jättebra, om man inte tillverkar high end förstås. Liten mässa, trångt o varmt. Men nu har vi sett det i alla fall och behöver inte åka nästa år!
Sen har vi varit hos en massa leverantörer, sett 20 000 olika tygklipp (ärligt talat - finns det någon som ser skillnad på det 174:e bomullsklippet man får se? Ah, tråd-densiteten är högre, och som jag ser så är tråden tvinnad motsols.... solklart!)
MEN! Jag har sett en massa nice grejer, ätit en massa långa luncher och middagar med allt fran kinesik husmanskost till Japansk Sukiyaki och Teppanyaki, så inte ska man klaga!
Imorgon bär det av till Hangzhou med tåg kl 07.40, för att flyga tillbaka till Beijing på kvällen. Home sweet home!

Tips: MoonSha Teppanyaki, No5 Bund, 3F Zhong Shan Dong Yi Road, Shanghai. Räkna dock med dinner set menue fran 500 kr och uppåt, men så gott! Trots att jag bara åt vegetariskt.... Rekommenderar deras Udon nudlar....

Vänner o bekanta i Shanghai(!)

Nu är jag i Shanghai fyra dagar, bl.a har vi varit på mässan Intertextile idag. Det är en jättemässa med tyg och accessoirer, som hålls pa ett stort mässomrade med ca 12 hallar stora som ishallar var och en. Pa väg mellan hall W4 och W5, hör jag plötsligt någon som tilltalar mig, och är det inte min före detta chef som står där - hela vägen fran Sverige? Ibland ar det sant att världen ar bra liten...
Nu ar det god natt for mig, och imorgon är det dags for nästa mässa - Premiere Vision!

(Vi fick även tid for ett litet, litet besok pa H&M idag också..... inte så långt från vårt hotell ligger en av Shanghais flaggskeppsbutiker. Lyckliga jag!)

Från Shanghaimässan.....

Spansk middag i "The new Area" downtown Shanghai

Seg sondag vid DVD-spelaren

Seg sondag i Peking. Jobbat lite, surfat en massa, tittat pa DVD. Just kopt forsta sasongen av "Cashmere Mafia" som kan rekommenderas. Valdigt rolig, iq-befriad serie som ar bra att slappa till pa helgen....
Imorgon aker jag till Shanghai pa jobb, tva dagar pa massa, Intertextile och Premiere Vision, sedan besok hos diverse leverantorer i Shanghai och Hanzhou.
Idag kulle vi egentligen gatt pa Linkin Park konsert, men deras hela Asienturne blev installd av nagon anledning. Surt.
Idag har jag fatt veta att Kristin och Stefan kommer hit i Maj (jippie!) och Asa kommer antagligen i April (jippie2!) sa det blir full rulle i var lilla lya!

Kineser, kineser, kineser...

Här i Kina som gillar man inte begagnade prylar. Allt ska vara nytt från hus och lägenheter till cyklar och tv-apparater. För att bevara värdet på sina saker gillar man att låta skyddsplatsen vara kvar på det mesta. Vi har sett det på stolar, sängar, cyklar, solskydden i bilar, mobiler etc.

Jag har dokumenterat lite som jag hittat runt vår lägenhet.

En gammal fin cykel

Plats på sadeln på en el-moppe som alla kör omkring på här

Mera cyklar

Denna är grym, undra hur han gör när det börjar regna? Om jag känner kinesen rätt kommer han att stanna var han än är, tex på motorvägen och ta bort kartongerna

Cykellördag

Lördagmorgon, fint väder och ca 19 grader. Det är otroligt skönt nu när temperaturen har börjat gå neråt. Maj till mitten av september är inga roliga månader här, väldigt varmt och temperaturen ligger på mellan 28-39 grader. Det värsta är nog att luften är så otroligt dålig (smoggig och fuktig) men nu börjar det ordna upp sig och det är blå himmel nästan hela tiden. Vet inte när kylan kommer men det blir ju kallt här också, kallare än hemma.

Jag har börjat fundera på nästa semester som kommer bli Japan i början av februari nästa år på det kinesiska nyåret. Ser verkligen fram emot att få se Tokyo som alla som varit där säger är helt underbart. Vi känner även lite folk där så förhoppningsvis kan vi få lite inside information. Eva-Maria kommer få se det före mig då hon åker dit på inspirationsshopping i slutet av novemeber.

Idag blir det nog en cykeltur för att besöka lite ställen man inte sett. Vi har ju bott här i 10 månader men fortfarande inte sett allt. Postar väl lite bilder på det senare.

En av de lite tråkigare sakerna när man bor utomlands är att personer som man lärt känna och tycker om flyttar till nya ställen. I oktober kommer 4 personer (3 har redan flyttat) som vi umgåtts med här flytta tillbaka till Europa vilket är lite sorgligt.

Ja,ja, idag är det Sverige-Portugal som jag ska försöka se. Den startar 02.00 här och kommer väl beskådas på någon sunkig internetstream där man knappt ser bollen. Men vad gör man inte....

Update...här kommer lite bilder från dagens äventyr.


Trafiken



Nanluguxian



Figur på Lamatemplet


Bedjande man


Hus på Lamatemplet



Lunch på No name restaurant



Det gäller att ha koll på läget när man cyklar

Tillbaka från paradiset

Nu är vi tillbaka i verkligheten från en av de bästa semestrarna i livet. Veckan har varit otroligt avslappnande och allt har fungerat perfekt. Vi lämnade Peking förra lördagen för Singapore 23.30 och 9.30 var vi på stranden på Rawa Island, Malaysia. Bilderna man hade sett innan ljög inte och det var precis så perfekt som förväntat. Vädret har varit tropiskt med 33-36 grader och en regnskur varje eftermiddag. Vi har snorklat bland tropiska fiskar, sett en stor varan och flygfisk, läst böcker och slappat, paddlat kajak och ätit och druckit gott. Som grädde på moset hade vi en halv dag i Singapore igår där vi shoppade en del.

Peking mötte oss med höst och 14 grader men vi är nu peppade inför hösten!

Jag har laddat upp en del videos på YouTube för den som är intresserad. Se länken under Länkar till höger.


Stranden som mötte oss


Vår bungalow


Vår bungalow i mitten


Mera strand


Och mera...


Solnedgång


Koraller



Fiskstimm



Det var här vi var



Slappa dagar



Revet i lågvatten



Kajakpaddling



Valp



Vattnet var skönt



Snorkling



Här åt vi frukost, lunch och middag



Vi



Påfåglar gick fritt på ön



Från vårt hotell i Singapore



Orchard road, Singapore