Nyarsafton i Kina!

...sa jobbar man, men nu ska jag sluta eftersom vi far sluta tidigare i alla fall (klockan fyra).
Idag har vi fotat vart team som minne, detta ar mitt designteam!
Nu ar det som sagt dax att ga hem, antagligen sla upp ett glas vin och piffa sig. Ikvall blir det drinkar pa Mesh foljt av middag pa Mosto foljt av.... tja, vi far val se! :)
Gott nytt ar allihop! Kom ihag att vi har nytt ar 7 timmar innan er!

Thailand

Nu har vi bokat en resa till :)

Det blir Thailand på kinesiska nyåret, 12 - 21 februari. Resan är bokad till Bangkok sen vår vi se vad det blir, antingen Koh Panang eller Koh Samet beroende på tillgänglighet på transport.

Yangtze river - julkryssning

Idag har vi kommit hem efter våra juläventyr på Yangtze Kiang floden, eller som den heter på kinesiska - Cháng Jiang.

På julaftons morgon gav vi oss av för att ta 10.55 flyget till Chongqing där vi skulle ta båten på vår 4-dagars kryssning. Med ganska låga förväntningar (kryssning i Kina, hmmm....) såg vi det ändå mest som ett äventyr. Framme i Chongqing blev vi upphämtade av en chaufför som efter lite sightseeing i staden körde ut oss till kajen för att gå på båten.

Eftersom vi var ganska tidiga, så var planen att vi skulle gå runt lite i Chongqing, som faktiskt är världens största stad med ca 33 miljoner invånare, men eftersom vi förberett oss lite dåligt, så blev det en tur endast i hamnkvarteren. Inte dagens höjdpunkt precis, med fullt av folk överallt, köttstyckning på gatan och två tomma magar som endast kunde hitta konstig kinesisk mat på pinne! Till slut handlade vi lite på en supermarket och gav oss tillbaka till båten för en härlig julaftonslunch med nudlar, chips, kakor och öl.

Marknad på gatan i Chongqing

Grönsaksförsäljare med en skeptisk Eva-Maria

Vissa delar av staden påminnde om kåkstäder och lukten här var allt annat en trevlig

Båten vi åkte med heter Victoria Star, och vi var ca 100 passagerare, vilket är ca hälften av dess kapacitet. Just nu är det lågsäsong. Fyra våningar hög, med en matsal, en bar, ett minigym och en skönhetssalong såg den ut ungefär som man väntat sig. Finlandsbåt i miniformat. Hytterna har alla en egen liten balkong, faktiskt mysigt inredda med kajutatema och sköna sängar, samt toalett med dusch.

Vår båt, Victoria Star

Hytten

Klockan 21.00 på julafton gick båten, vi beställde upp varsin sandwich till rummet, satte på oss tomteluvorna, drack glögg, åt pepparkakor och bytte julklappar. Helt klart den mest alternativa julafton jag varit med om! :)

På juldagen vaknade vi av att båten låg stilla, dimman låg tjock över Yangtze och all sjöfart var stoppad. Jag bestämde mig för att gå på ett föredrag om Yangtze floden och de tre ravinerna vi passerade igenom, medan Daniel tyckte att han stod över det. Det var faktiskt riktigt intressant! Inte visste jag till exempelt att det finns delfiner i Yangtze.

På eftermiddagen hade dimman lättat litegrann, och vi kunde ge oss av mot vårt först stopp - Fengdu. I Fengdu finns ett gammalt taoism-tempel från 200 fKr. Detta tempel har senare kommit att bli ett tempel tillägnat "underjordens härskare" och därmed kallas för "Ghost city".
Utsikten från detta tempel ska vara spektakulär, men eftersom dimman fortfarande låg ganska kompakt gick det inte att se så mycket, men templet var vackert och helt klart annorlunda med sina skulpturer av demoner och djävlar.

Det var väldigt dimmigt dag 1

Eva-Maria utanför ingången till Ghost City

Pagoda på toppen

Efter detta stopp på fyra timmar var vi tillbaka på båten och satte kurs mot Wushan för vårt nästa stopp. På kvällen på juldagen var det middag förstås, och som vid varje måltid var vi bordsplacerade - första dagen fick man ett bord och sedan behöll man den placeringen vid alla måltider. Vårt bordssällskap bestod av fem tyskar och ett par från Lichtenstein. De hade delat upp borden på: kineser - asiater men inte kineser - europeer - amerikaner. De är lite roliga.... Men det var i alla fall ett trevligt sällskap!

Efter middagen var det "Christmas Cabaret" och i brist på annat, så..... Traditionella danser varvades med magiker och face-shifting opera konst. Sedan var även gästerna välkomna upp på scenen, varvid en dam från Beijing framförde ett - inte helt vacker men väldigt hjärtligt - stycke ur en klassisk Pekingopera.

Den 26e på morgonen vaknade vi i Qutang Gorge på vår väg till Wushan där vi anlände runt lunchtid. Där vi fick byta båt till en lite mindre, och sedan en ännu mindre, eftersom vi gjorde en avstickare från den stora floden till något som kallas "Lesser gorges" och "Mini gorges", mindre raviner helt enkelt. Wushan är en av de byar som har flyttats upp högre i bergen då de byggde den stora dammen, så det man ser idag är en helt ny by byggd ca 60 meter högre över havet än den gamla. Härifrån åkte vi i alla fall båten in för att se de mindre ravinerna. Även om landskapet var magnifikt kan man inte låta bli att tänka hur enastående det måste ha varit innan de översvämmade alltihop.

I den första ravinen

På vääg in i the lesser gorges vid Wushan, lägg märke till vattendjupet

Vyerna var spektakulära

Bron är snart klar och är en del av motorvägen som ska gå till Shanghai

Enkelt transportmedel

Apor fanns lite varstans

Stalaktiter

Mera vyer

Småbåtar in i mini gorges

Mini gorges

Middag och mer utsikt väntade oss på båten för att avsluta kvällen vid den stora höjdpunkten - The Three Gorges Dam! Det tar ca 3,5-4 timmar att ta sig igenom alla de 5 slussarna vid dammen, ett drop på ca 120 meter, och det var riktigt häftigt när vi närmade oss i mörkret då dammen är helt upplyst.

Första slussen vid dammen

Inte mycket mellanrum mellan båtarna i slussen

På söndag den 27e anlände vi till The Three Gorges Dam. Här blev vi uppplockade med buss för att ta oss till en utsiktsplats över dammen. Three Gorges Dam är världens största dammprojekt, 185 meter hög med ett total vattendjup på 175 meter över havet, 26 aktiva turbiner, och genererar hela 3% av Kinas energibehov. Dammen har konstruerats mellan 1992 till detta året då den i princip är färdig, och har kostat 29 miljarder dollar. 1,3 miljoner människor har tvingats att flytta, då deras hem låg under det som har blivit den nya vatten-nivån. Dammens huvudsyfte ät att skydda de ca 100 miljoner människorna som bor i området nedströms från översvämningar. Vår guide berättade att den senaste översvämningen i området, 1998, åsamkade skador för ca 25 miljarder och 3000 personer miste livet.

Three gorges dam

Dammen

Slussen, en upp en ner

Tillbaka på båten åt vi en sista lunch för att sedan gå iland i Yichang, som var slutdestinationen. I Yichang blev vi mötta av vår lokala guide som ville visa oss lite sevärdheter i staden. Lite motvilligt gick vi med på en rundtur till bl.a. ett galleri där de säljer silkesbroderier. Ett fantastiskt skickligt hantverk, men kanske inte så mycket som man skulle vilja ha på väggen hemma.

På fältet utanför Yichang International Airport (med tillägget "international" eftersom de har en flight till Hong Kong per dag under högsäsong) betade kor i godan ro, och det var nog den minsta flygplats vi varit på i Kina än så länge. Men Yichang är ju bara en liten stad, med "endast" 4 miljoner invånare (1 miljon i downtown)!

Low tech på Yichang airport

Det känns skönt att vara hemma igen, och det var kul att vi gjorde den här kryssningen! Magnifika landskap och den imponerande dammen gjorde resan värd, men kanske man skulle försökt pricka in den under en period med lite varmare väder och inte fullt så mycket dimma om man kunnat. Fast vi är helt klart nöjda!

Vår tripp, loggad med min GPS tracker

Jullov

Nu börjar det smyga sig på lite julkänsla. Det hade varit gött att vara hemma nu när det verkar vara så mycket snö, men vi har det bra här också. Igår var vi och åt julmiddag på Purple Haze med Cathrine, David och Kristoffer. Det blev thaimat, mycket gott men långt ifrån skinka, köttbullar och prinskorv...det vattnas lite i munnen nu när jag skriver det :)

Detta året blir det kinamat på julafton, jag hoppas det är bra kinamat. Jag kommer ihåg när min kära lillebror var inne i sin mest rebelliska fas då han vägrade svensk julmat och ville ha kinamat i stället. Mange, här kan man få kinamat på julafton!!

Nu har de för övrigt tänt upp lamporna som jag skrev om häromdagen. Det kan ju diskuteras hur fint det är...

Imorgon flyger vi till Chongqing!!

Dag

Kväll

Ny blixt

Var idag och köpte en bättre blixt (Nikon Speedlight SB-400) till min Nikon D60. Knallade bort till Landau och hittade den i första affären. Priset var efter prutning något billigare än i Sverige.

Detta är anledningen till att jag ville ha en bättre blixt. Skuggan kommer av objektivet som har för lång brännvid för att den inbyggda blixten ska klara av det.

Samma bild med SB-400, den störiga skuggan är borta.

Ytterliggare ett spektakulärt köpcentrum under uppbyggnad. Misstänker att de kommer tända upp det som vattenkuben då det verkar vara samma ytskikt.

Jag vet inte hur hög "pyramiden" är men stort är det iaf.

EM i sin nya jacka

De håller nu på att sätta upp lampor i träden utanför Central Park. Många lampor kommer det att bli, de har även satt upp en liten stuga som de antagligen ska pynta. Jag tror detta kommer bli ganska spektakulärt från ovan, lovar att ta den bild när allt är upptänt.

Julstamning i Beijing

Jo faktiskt! Pa Xidan korde de julmusik for fullt, alla butiker pa Joy City danade av jingle-bells och anstormningen var massiv - mer for att rean borjat, antagligen, an for att det ar jul. Men anda fick man lite kansla av julshopping. Blev inte sa mycket handlat for egen del (overskred waaay min budget forra manaden) men lite till jobbet. Och gula post-it lappar med sma ideer fyllde fickorna nar jag kom hem. Sa det var i alla fall en lyckad utflykt. Forutom tunnelbanefarden pa vag hem - ak inte tunnelbana i Beijing pa en lordag eftermiddag om du kan undvika det.
Det som fick mig att ge upp shoppingen till slut var ett varuhus pa Xidan dar nagon - som borde forbjudas att spela musik nagonsin igen - gjort en Eurotechno-mix av moderna jullatar och Macarena! Horribelt!
Nu blir det hemmakvall med nagon nedladdad tv-serie och mys. Kanske kan det bli lite glogg varmd senare ocksa?

Har forresten ett nytt favvo-marke har i Kina: JNBY.

Inget speciellt

Idag har jag varit med Eva-Maria då hon skulle på jobbshopping på några skumma marknader. Mest som moraliskt stöd eftersom det kan vara lite frustrerande som svensk när man har expediterna i hälarna hela tiden, är man två så är det bekvämare.

Jag gav upp efter några timmar efter vi ätit lunch Let's Burger som har helt klart onyttiga och goda burgare. Det är också fruktansvärt kallt för tillfället så man vill helst inte vara ute överhuvudtaget.

På julafton drar vi ju till Chongqing för vår Yangtzekryssning som ska bli helt klart intressant. Jag misstänker att det blir vi och amerikanska rundreseturister, jippi :) Iaf en helt klart annorlunda jul.

Nyår har vi bokat på restaurang Mosto där vi plus 15 andra ska festa in 2010, det kommer bli kul!

Mums!



Dagens tur, klicka här för större karta

Ny lägenhet

Från 1 mars kommer vi (jag till att börja med) bo på Carl Hillsgatan i Malmö. Lägenheten är en ganska liten 2:a men det positiva övervägde det negativa och vi ville gärna stanna i Slottstaden. Lägenhetsmarknaden är inte helt enkel i Malmö så vi är glada för detta erbjudandet. Huset där lägenheten ligger är helt renoverat och blev inflyttningsklart hösten 2008 så lägenheten är i stort sätt ny. Har redan börjat se fram emot att bo där :)

Nästa år är väldigt öppet, det ska bli spännade och se vad som händer. Det kan bli en ganska snabb återkomst till Peking för min del men mer om det senare...

Julfest

Igår var det dags för den årliga julfesten. Festen var som sagt på Radisson där de har bra koll på det svenska köket och julmaten var faktiskt riktigt bra. Vi startade dagen med bowling och öl innan vi intog festen vi sextiden. Det var mycket folk man kände och det var en allmänt kul kväll.

Idag har vi bara tagit det lugnt och kolla på film och käkat en massa skräpmat. Samtidigt som vi hade kul på julfesten slet Mange och Glenn med att flytta vårt vindsförråd till vårt 2:a förråd på Shureguard. Tydligen så var det mycket mer och jobbigare än jag trodde och vi tackar för insatsen.



Hemresa bokad

Så, då var hemresan bokad till den 27 februari. Jag hade kollat upp direktflyg med SAS till priset av 5500 men eftersom jag väntade några dagar för länge försvann dessa priser och det fick bli det Air China via Frankfurt istället. Det är helt klart skönare med SAS och direkt till Köpenhamn men att betala 2000 extra för detta kände jag inte för.

Idag blir lägenhetsaffären helt klar och man kommer för första gången på många år vara helt skuldfri, det kommer att bli riktigt skönt. Nu måste vi bara få tag på en lägenhet i Malmö så vi slipper sova på en någon soffa... Förhoppningsvis löser det sig snart.

Imorgon håller Young Professionals (japp, man är fortfarande ung...) traditionell julfest i Peking på SAS Radisson med allt vad det innebär, kommer bli riktigt skoj.

Idag kom också Flickan som lekte med elden i posten, tack mamma!

Julshopping

Idag var vi ute på en liten shoppingtur för julklappar. Vi begav oss till Nanluoguxiang och vandrade bland småaffärerna där. Lunch intogs på Hutong Pizza, vilket är som är som det låter, en pizzeria i en hutong. Efter den sena lunchen drog vi vidare till Sanlitun där vi hade tänkt gå på bio och kolla på 2012 men vi missade den tyvärr med 10 minuter…det får bli i veckan istället.

Kosmoskatten

Jul på the Village

"Fin" julgran

Dagens tripp loggad med min nya GPS-pryl :)

Veckans funderingar

Nu veckan har vi skrivit de första kontrakten på försäljning av lägenheten i Malmö. Det som saknas nu är godkännandet från föreningen, sen är allt klart. Planen är att de sista papperna ska skrivas på banken på tisdag, sen är affären klar och är man skuldfri och får lite pengar över, verkligen skönt. Att betala över 40.000 för att lösa våra bundna lån är dock riktigt surt och inget jag visste, en av nackdelarna med bundna lån. Vi måste också flytta de saker vi har på vinden till ett nytt förråd, det sköter Mange med hjälp av lite mutor :)

Det blir nog hyresrätt framöver, tiden då man gjorde snabba klipp på lägenheter är över för den här gången så att hyra känns klockrent.

Hemresan är till 99% spikad till 27 februari, den ska bara bokas. Chinese new year är 14-21 feb och det var lite av en missräkning då jag tidigare hade kollat att den var startade 24 feb. Då hade vi tänkt komma hem båda två, jag för att stanna och EM för att hjälpa till och flytta in i den nya lägenheten (som vi förhoppningsvis har då…). Nu blir det att stanna här och eventuellt ge oss ut på någon resa. Thailand har vi ju inte varit nu när vi varit här och jag är också riktigt sugen på Filippinerna, det skulle vara riktigt gött men vi får se vad som händer och vad vi vill lägga pengar på.

Ikväll blir det middag på Hatsune (sushi) på Sanlitun med några kollegor till EM och några svenska vänner. Vi har parat ihop en kollega till EM med en svensk tjejkompis och nu är de tillsammans. Hoppas man blir bjuden på bröllopet :)

Julen är här

Igår var vi och festade av Mascha som gjorde sin sista dag på Eva-Marias jobb...så dagen har varit ganska seg. Var en sväng på Landau för att försöka få tag på en GPS Logger men lyckades inte. Även fast allt tillverkas här kan det vara svårt att få tag på saker. Kanske tar man sig en tur till elektronikområdet Zhongguancun imorgon.

I övrigt kommer det inte hända så mycket idag. Det blir på sin höjd en säsong av the Wire...

Julen har kommit till the Place

Är det sista stenflytten? För övrigt tror jag de flyttade runt för att testa marken på något sätt. Det måste finns någon orsak...

Men va fan...

Jag trodde de var klara men låt oss ta den ett helt varv, lysande. Jag skulle gärna vilja vara en fluga på väggen när de resonerar nere i gropen. Det kanske blir en lång följetång det här...

Kinesisk effektivitet

Utanför oss har vi ett bygge som jag följt med stor entusiasm sedan vi flyttade in i februari *ironi*. Det har gått väldigt långsamt och även stått still under den värsta ekonomiska krisen men nu har de ökat takten och vi kommer väl snart ha ett nytt hus i stället för utsikt.

Om de ska hålla på att flytta runt på en hög stenar som de gjort de tre senaste dagarna behöver vi kanske inte vara så oroliga.

Man kan ju hoppas de finns någon bra orsak...

Leaving on a jetplane....

Sitter pa flygplatsen och vantar pa att fa ga ombord pa planet tillbaka till Beijing. Fran 20 grader i Hong Kong till -5, hu!
Har just vinkat av Daniel pa hans flight (som vanligt aker vi inte samma plan, bra planerat....), och hoppas nu att mitt ska ga i tid ocksa.
Idag har vi haft en jattemysig dag i Hong Kong, bara gatt runt och kollat lite, atit lunch, kollat lite butiker, slappat i Kowloon park en timme i solen och haft det allmant bra.
Sa, efter en ganska lugn helg i HK bar det av hem till vardagen och slitet igen med nya tag!

Back to Hong Kong

Då var man här igen, Hong Kong, favoritstaden i Asien eller ska jag säga världen. Drömmen är väl att få bo här, om man jobbar lite på det kanske det kan bli verklighet en dag. Staden är en perfekt blandning av öst och väst med grym shopping och uteliv. Den har en hipp storstadpuls med avslappning på nära håll. Nöjer man sig inte med stränderna som finns här kan man ta flyget och når på 1-3 timmar Thailnad, Malayisa, Vitenam och Filippinerna, klockrent.

Denna veckan har EM varit här på jobb och jag kände att jag ville hänga på eftersom det kommer att dröja till man kommer hit nästa gång. En av fördelarna med mobilt kontor är att man kan jobba var som helst, bara ta med laptop och usb-telefon så är man på banan. Sen att internet har bra hastighet och är oscensuretar gör ju inte saken sämre. Vi bor på Park Hotel nära Tsim Sha Tsui i Kowloon och lyckades bli uppgraderade till en minisvit som är riktigt najs.

Idag har vi varit turister och tog en tur till marknaden och stranden i Stanley där vi bara tog det lugnt. Det är inte jättevarmt men när solen värmer på kommer det nog upp i strax över 20 grader. Stanley ligger på sydsidan av Hong Kong ön och det är här de som är lyckligt lottade bor. Ferraris och Porschar går det tretton på dussinet och det är en ganska avslappnad stämning till skillnad mot pulsen inne i Hong Kong.

När vi var klara i Stanley åka vi tillbaka till Hong Kong för en tur upp på peaken för att beundra den coolaste skylinen i världen från ovan. Jag har var där sist men man blir aldrig trött på den utsikten. Denna gång fick jag se det i mörker också vilket var grymt.

Imorgon blir det lite sista shopping innan vi tar flyget hem till "landet" och kylan igen...

International Finance Centre i motljus från Starferry (höjd 415 m). Denna byggnad är i dag den högsta färdigställda i Hong Kong men snart kommer International Commerce Centre (till höger) ta över med sina 484 m, blir helt färdigställd 2010.

Maybach - nypris 3,6 milj...

Lata dagar på stranden

Stanley beach

EM på peaken

HK-skyline by night

Bank of China Tower men spegelbilden av en annan byggnad (höjd 367m)