Floating village

Idag var det upp och hoppa som gällde igen klockan sju, för avfärd klockan åtta till den flytande staden Kampong Khelang, ca 35 km från Siem Reap. En jeep från hotellet inklusive guide stod färdig för avfärd på exakt avtalad tid.

Några stopp på vägen innehöll ett besök på den lokala marknaden, där vi blev visade diverse lokala saker, bland annat vissa redskap som de använder på floden för att fiska. Vem kunde tro att man kan lura och fånga fisk med en vanlig sopkvast gjord av grenar? En del av marknaden var även för livsmedel, där vi fick se olika sorters fisk, bland annat snakefish och de giftiga arterna av catfish (tydligen väldigt goda att äta, men man ska se till att skära av fenorna ordentligt, då det är de som innehåller gift), samt en massa lokala grönsaker och frukter som till exempel näckrosor som används i fisksoppa.

Den lokala marknaden

Jag får förklarat för mig hur olika rissorter fungerar

Efter att ha inhandlat en påse frukt (minibananer och två andra sorter som jag inte vet namnet på, men som båda påminner om lychee-frukt och är väldig goda), så fortsatte färden till "Sticky rice village". Denna bys specialitet är att odla och tillaga sticky rice, och eftersom det ligger på vägen mellan Pnom Phen och Siem Reap så stannar många här och handlar. Det tillagas inuti bambu-rör tillsammans med kokosmjölk, röda bönor och socker eller salt, som de lägger i ett kärl i elden för att tillaga. Varje familj har sitt recept.

Efter att ha kört över risfält med bönder och vattenbufflar, kom vi fram till vårt mål. Här stannade vi vid en båtstation där vi fick flytta över till en motorbåt för avfärd till den flytande byn på sjön Tonlé Sap. Hela byn är uppbyggd på styltor ca 15 meter höga. som gör att husen under den regniga perioden (som just håller på att ta slut) ligger bara några meter ovanför vattenytan. Under torrperioden 6 månader per år, är byn som en vanlig by med vägar och torg (förutom att husen befinner sig långt upp i luften) och under regnperioden är husen helt isolerade från varandra och man kan endast ta sig fram med båt.


På motorbåten

Det första vi fick göra då kom fram var att gå in i ett av husen och besöka en familj. Väggarna var tapetserade med foton av barn och släktingar, och huset väldigt fint och välordnat, men det var väl iordningställt för oss turister kan tänkas. En kvinna i familjen tog oss sedan med på en av deras traditionella båtar för en tur i byn. Dessa båtar ligger lågt i vattnet, och är ganska instabila, så det kändes till en början lite läskigt, men man vande sig ganska snabbt vid att sitta helt stilla. Överallt vi kom med båten kom det ut barn på verandorna och vinkade och ropade "bye bye" (hello verkade inte finnas i någons ordförråd) och vi var nog denna dagens stora turistattraktion i byn.

Under färden såg vi både grisar, höns, katter och hundar, både i vattnet och hängande under husen. En del odlade vattenhyacinter (som är ätbara) i inhägnade områden utanför sina hus, många hade burar med fiskodligar ungefär som vi har grönsaksland, och någon hade till och med ett salladsland uppallat under verandan strax över vattenytan. Vi mötte båtar som åkte runt mellan husen och sålde matvaror, såg människor som tvättade sig och förstås en massa barn som var ute och paddlade.

Sjö-gris

Staden från sjösidan

Fiskfarm

Inne hos familjen

En flicka kom paddlande i en metallbalja

Båtturen inne i staden på den traditionella båten, kvinnan från familjen paddlar i fören

Glada barn överallt

Väldigt små barn var ute och paddlade alldeles själva


Båtturen


Väl iland mötte vi en hel grupp barn från del lokala skolan, samt deras lärare som sålde skrivböcker som vi köpte och man sedan fick dela ut en till vart barn. Inte vet jag om hon samlar in dem igen och säljer dem till nästa dumma turist som kommer, men man kan ju hoppas att de fem dollarna kom till någon nytta för barnen.

Glada skolbarn

Ikväll blir det en tur igen in till Siem Reap center för middag och kanske ett par drinkar (köpte en Mojito och en Pina Colada igår för 3 dollar - ca 20 kr). Sen får vi se om vi vågar oss på fotmassage med fiskar som vi har sneglat på i två dagar nu..... Imorgon är det i alla fall Saigon som står på planeringen! Kambodja har varit fantastiskt, och jag hade gärna sett mer av detta land än bara 3 korta dagar.

//inlagt av Eva-Maria

Angkor Wat

Idag har vi varit en heldag på Angkor Wat och sett en hel massa tempel. Angkor Wat är egentligen bara det mest kända templet i området som heter Angkor. Vi blev hämtade klockan åtta med en jeep och guide som tog oss runt och berättade hela dagen. Även om man är mätt på tempel från Kina så är detta något helt annat och riktigt häftigt. Det coolaste templet är Ta Prohm där de låtit templet vara, så naturen har tagit över, det var här man spelade in Tomb Raider. Var man än stannar och kliver ur bilen kommer det barn och vill sälja saker till oss. När vi stannade vid Angkor Wat kom det en tjej som ville sälja en hatt till mig eftersom det var varmt (och jag har inget hår...). Jag sa nej tack och hon ville sälja vatten till mig när vi kom tillbaka och frågade vad jag hette, hon hette Spider Girl, ett namn man inte glömmer i första taget :)

Eftersom det fortfarande är regnperiod är det inte så många turister (även om det är många...) på plats så det var lite mer ostört än det är under högsäsong. Idag var det regn på morgonen men efter ett par timmar sprack det upp och blev sol.

Kambodianerna är riktigt vänliga och har alltid ett leende på läpparna. Sen är det löjligt billigt här även om man jämför med Kina och det gör ju inte saken sämre.

Igår var vi ute och cyklade då det började det vräka ner så vi var tvungen att stanna 40 minuter under taket till ett litet stånd. Där satt en flicka (6 år) som var jätteglad och posade gärna på bild, hon hämtade t.o.m lillebrosan så vi fick ta en bild på båda. Mormor kom ut och tog kameran och visade för övriga familjen.

Imorgon ska vi till en "floating village" som ligger i sjön Tonlé Sap. Vi valde att åka till en som ligger lite längre bort och inte har så mycket turister och ska vara lite mer autentisk, det ska bli intressant.

Jag, utanför södra porten till staden Angkor Thom
Templet Bayon

Eva-Maria pussas med budda

EM och några ruiner
Jag, högst upp ett icke namngivit tempel
Vid kungens tron där han tittade på akrobatikshow och diverse galdiatorspel

Tomb Raider-templet Ta Prohm

Vi, vid ett träd som har vuxit där x antal hundra år




Ta prohm - Tomb Raider tempel

Vi stannade också för att plåta de vilda aporna

Angkor Wat

EM är väldigt glad att vara här

Är det inte konstnärligt så säg?

Utanför Angkor Wat

Syskon i det lilla ståndet där vi tog skydd för regnet

Fiske i vattensamlingar som blir när det svämmar över

Semestern har börjat, first stop Kuala Lumpur

Ca klockan 23.00 landade vi i KL, Malaysia. Efter ett kulinariskt stopp på KFC damp vi säng på Crown Plaza för att stiga upp i ottan klockan sju för att köa till biljetter för att åka upp i KLs enda turistattraktion, Petronas Towers. Biljetterna delas ut gratis men bara ett visst antal per dag. Efter 1,5 timme i kö fick vi biljetter till 14.15.

Förmiddagen spenderades genom åka runt i de centrala delarna av KL. Vi besökte Meredeka Square och promenderade igenom Little India. Sedan tog vi KLs stora stolthet Monorailen som är en upphöjd tågbana som skär igenom staden.

KL kändes ganska sliten med mycket tomma och halvfärdiga byggnader. Det är egentligen bara en transitstad för att ta sig vidare ut i sydostasien.

Nu måste vi gå och lägga oss eftersom klockan ringer 03.00 för att hinna med flyget till Siem Reap i Kambodja som går 07.00...

Petronas towers nedifrån

EM på Merdeka square
Något övergivet, ser ut som ett fängelse

Vi, uppe i Petronas tower

Petronas tower by night



Från Petronas towers

London Favourite


London fashion week haller pa for fullt, och jag maste ju bara dela av mig av en annan favorit. Rodartres kollektion ar helt fantastiskt vacker! Vet inte vilket tillfalle man skulle ha att bara kladerna, men nog ar det fantastiskt!

Fint väder och vill bara gå utomhus!

Tva dagar kvar till semester! Om 48 timmar ar vi pa vag till flygplatsen! Kan inte vanta.
Har skiner solen och det ar sadar fantastiskt hostvader som man bara far harborta. Iofs ar det val 25 grader och solen skiner, men hosten hanger i luften, luften kanns frisk (tja, om man ar van vid denna stadens luft forstas) - vill bara ga ut och hanga i en park eller nagot.

Men, nu ska ar goras klader till nasta sommar.... Blommigt, assymetriskt och draperat, hur later det?

Ikvall ska vi se "Man som hatar kvinnor" som kom pa posten idag fran Daniels mamma - sa snall hon ar! Sen ska det packas forstas. Suck, hemskt trakigt!

Mera träning

Igår strax innan lunch började det dåna utanför fönstret och när jag tittade ut ser jag stridsflygplan. Eftersom de sprutade ut rök var det inte krig utan bara träning inför 1 oktober. De flög rakt ovanför paradgatan som går rakt genom Peking.

Såg också idag att alla flyg till och från Peking är inställda den 1 oktober fram till 12.30. Ännu en gång är man glad att man lämnar denna stan inför det som komma skall.



Semester

Det har efterfrågats semesterplaner i detalj så här kommer de:

25 sept Beijing - Kuala Lumpur, Malaysia
26 sept Kuala Lumpur, Malaysia
27 sept Kuala Lumpur - Siem Reap, Kambodja
28 sept Siem Reap, Kambodja
29 sept Siem Reap, Kambodja
30 sept Siem Reap - Ho Chi Minh City, Vietnam
1 okt Ho Chi Minh City, Vietnam
2 okt Ho Chi Minh City, Vietnam
3 okt Ho Chi Minh City - Phu Quoc, Vietnam
4 okt Phu Quoc, Vietnam
5 okt Phu Quoc, Vietnam
6 okt Phu Quoc, Vietnam
7 okt Phu Quoc, Vietnam
8 okt Phu Quoc, Vietnam
9 okt Phu Quoc - Ho Chi Minh City
10 okt Ho Chi Minh City - Beijing

Golftävling

I helgen spelade jag golftävling på Grand Canal Golf Club, det var kanadensiska ambassaden som anordnade. Tävlingsformen var 4-lags bästboll och vårt lag gjorde 2 under par men det räckte inte till vinst. Kvällen spenderades med ett stort gäng på Xiu som är Pekings hetaste ställe för tillfället.

Överdådigt klubbhus inspirerat av Tempel of Heaven

En armé caddies mötte upp

Framför hole-in-one priset som jag hade planerat att köra hem

Me love Marc Jacobs

N.Y. Fashion week har inte bjudit pa sadar jattekul grejer, det mesta ar safe och basic tycker jag. Men det ar ju som det brukar o ich for sig. Ser fram emot London nasta!
Igar hade Marc by Marc Jacobs visning, och det ar daremot nagot i alla fall jag har sett fram emot! Den som fick jobba med honom!
Kollektionen finns att se har: http://www.style.com/fashionshows/complete/S2010RTW-MARC?page=1

Ny kollektion!

Hej hopp!
For den som ar intresserad finns min senaste kollektion (som ar ute i butik) att se pa:
http://www.coroflot.com/public/individual_file.asp?individual_id=167688&portfolio_id=2392895

Lamslagen stad

Nationaldagsfirandet rycker allt närmare och det ska nu övas på gator och torg runt om i staden. Den 1 oktober är det 60 år sedan det kommunistiska Kina grundades och det kommer vara den största paraden i historien. Imorgon kommer halva stan vara lamslagen då det ska tränas på att paradera. Vi bor ca 500 meter norr om Pekings paradgata som kommer vara avstängd imorgon.

De som bor direkt utmed denna gata har fått följande intruktioner:
  • No guests between 31 September and 2 October.
  • Residents without a special permit are not permitted to enter the parade zone even if they live there.
  • Windows are not allowed to be opened for the parade or parade rehearsals. Just to be certain, building management has collected all window keys.
  • Metal detectors and x-ray machines have been installed in the lobby. Even groceries need to be x-rayed.
  • Guests leaving an apartment in the days leading up to the parade need to have it inspected by the PSB before they can depart.
  • Gatherings of 10 or more people must be approved by the police in advance.
Paranoida...nähä...

80-talet ringde och ville ha sin militärparad tillbaka...

Xinhua also announced that the coming parade would feature "Fifty-two types of new weapon systems developed with China's own technologies, including airborne early warning and control (AEWC) aircraft."

Måndag i Beijing - igen

Dåligt med inlägg pa denna blogg nu for tiden, hoppas vi inte tappat alla vara trogna läsare!

Idag är det i alla fall måndag, och som alla måndagar börjar den lite segt. Nu har i och for sig N.Y. Fashion week dragit igång, så det är en massa att se och hålla sig uppdaterad på. Trender ska analyseras, färger ska omvärderas, vem är inne, vem är ute etc etc..... Idag ska jag även dra igång med en ny kollektion, känns skönt att börja på nya grejer!

I slutet pa veckan presenterar vi vår-kolletionen för våra inköpare, så veckan kommer ändå bjuda pa lite omväxling. Modevisning är alltid kul.

Sen är det ju inte så illa för humöret att det bara är två veckor kvar till semester!

Yansha Outlet

Denna helgen är den första helgen sen någon gång i maj då vi inte har något planerat, väldigt skönt. Det är kräftskiva för svenskarna idag men vi ignorerade den och valde att ta det lugnt i stället.

Dagen spenderades på Yansha Outlet som är tre stora byggnader med fabriksutförsäljning, det var första gången för oss och det var riktigt bra, priserna varierar men halva priset mot Sverige för äkta varor är helt ok.

http://www.yanshaoutlet.com.cn - stället ligger sydöst längs med fjärde ringvägen, strax söder om Decathlon.

EM utanför Yansha outlet som vi kom fram till efter att jag bad taxichafören köra rakt fram där han själv ville svänga. Mitt misstag kostade oss ca en halvtimme extra i taxin...

Sportvåningen med alla de stora märkena

Dagens inköp

Bjuder även på en bild av huset som brann i början av mars, det har forfarande inte hänt något och står kvar som en skamfläck över Peking.

Svensk seger

Tittandet på matchen via Slingboxen funkade strålande, inga problem what-so-ever.

Kvällen startades i ryskt tema på Elephant, en rysk restaurang med tacky show och rysk mat. Till min stora förvåning var maten riktigt god och billig, det blir nog återbesök. Vi var sen en sväng på den ryska bing-bling klubben Chocolate som också bjöd på show och hade ett liveband som spelade rysk eurodisco, mycket märkligt men bra drag. Klientelet är en blanding av ryssar, glädjeflickor och annat folk som bara vill kolla in stället.

Vid halv ett drog vi hem till oss och fortsatte ladda inför matchen. Kvällen slutade vid halv sex med ett gäng glada svenskar.

Ensamma

Nu är vi ensamma igen. Dan och Emma lämnade i morse med FULLPACKADE väskor, Mange och Nicole i onsdags. Det har varit kul med besök men det ska också bli skönt att vara ensamma ett tag. Nu laddar vi för semester om tre veckor sen kommer mamma och pappa.

Ikväll var vi och åt på Pekings godaste teppanyaki, Hatsune, det kostar lite men var riktigt gott. Sen var vi en sväng på Xiu. En ny trendig bar som blivit grymt populär på kort tid. Om jag ska vara ärlig förstod jag inte riktigt tjusingen.

Imorgon är det dax för Ungern-Sverige och vi kommer vara ca 15 stycken hemma hos oss och kolla. Slingboxen får se till att prestera men den funkar faktiskt riktig bra för tillfället.

Vi vaknade upp till lite dimma dagen Dan och Emma skulle hem

Förrätt med manet-shot

Jumboräkor

Kött förbereds