Floating village

Idag var det upp och hoppa som gällde igen klockan sju, för avfärd klockan åtta till den flytande staden Kampong Khelang, ca 35 km från Siem Reap. En jeep från hotellet inklusive guide stod färdig för avfärd på exakt avtalad tid.

Några stopp på vägen innehöll ett besök på den lokala marknaden, där vi blev visade diverse lokala saker, bland annat vissa redskap som de använder på floden för att fiska. Vem kunde tro att man kan lura och fånga fisk med en vanlig sopkvast gjord av grenar? En del av marknaden var även för livsmedel, där vi fick se olika sorters fisk, bland annat snakefish och de giftiga arterna av catfish (tydligen väldigt goda att äta, men man ska se till att skära av fenorna ordentligt, då det är de som innehåller gift), samt en massa lokala grönsaker och frukter som till exempel näckrosor som används i fisksoppa.

Den lokala marknaden

Jag får förklarat för mig hur olika rissorter fungerar

Efter att ha inhandlat en påse frukt (minibananer och två andra sorter som jag inte vet namnet på, men som båda påminner om lychee-frukt och är väldig goda), så fortsatte färden till "Sticky rice village". Denna bys specialitet är att odla och tillaga sticky rice, och eftersom det ligger på vägen mellan Pnom Phen och Siem Reap så stannar många här och handlar. Det tillagas inuti bambu-rör tillsammans med kokosmjölk, röda bönor och socker eller salt, som de lägger i ett kärl i elden för att tillaga. Varje familj har sitt recept.

Efter att ha kört över risfält med bönder och vattenbufflar, kom vi fram till vårt mål. Här stannade vi vid en båtstation där vi fick flytta över till en motorbåt för avfärd till den flytande byn på sjön Tonlé Sap. Hela byn är uppbyggd på styltor ca 15 meter höga. som gör att husen under den regniga perioden (som just håller på att ta slut) ligger bara några meter ovanför vattenytan. Under torrperioden 6 månader per år, är byn som en vanlig by med vägar och torg (förutom att husen befinner sig långt upp i luften) och under regnperioden är husen helt isolerade från varandra och man kan endast ta sig fram med båt.


På motorbåten

Det första vi fick göra då kom fram var att gå in i ett av husen och besöka en familj. Väggarna var tapetserade med foton av barn och släktingar, och huset väldigt fint och välordnat, men det var väl iordningställt för oss turister kan tänkas. En kvinna i familjen tog oss sedan med på en av deras traditionella båtar för en tur i byn. Dessa båtar ligger lågt i vattnet, och är ganska instabila, så det kändes till en början lite läskigt, men man vande sig ganska snabbt vid att sitta helt stilla. Överallt vi kom med båten kom det ut barn på verandorna och vinkade och ropade "bye bye" (hello verkade inte finnas i någons ordförråd) och vi var nog denna dagens stora turistattraktion i byn.

Under färden såg vi både grisar, höns, katter och hundar, både i vattnet och hängande under husen. En del odlade vattenhyacinter (som är ätbara) i inhägnade områden utanför sina hus, många hade burar med fiskodligar ungefär som vi har grönsaksland, och någon hade till och med ett salladsland uppallat under verandan strax över vattenytan. Vi mötte båtar som åkte runt mellan husen och sålde matvaror, såg människor som tvättade sig och förstås en massa barn som var ute och paddlade.

Sjö-gris

Staden från sjösidan

Fiskfarm

Inne hos familjen

En flicka kom paddlande i en metallbalja

Båtturen inne i staden på den traditionella båten, kvinnan från familjen paddlar i fören

Glada barn överallt

Väldigt små barn var ute och paddlade alldeles själva


Båtturen


Väl iland mötte vi en hel grupp barn från del lokala skolan, samt deras lärare som sålde skrivböcker som vi köpte och man sedan fick dela ut en till vart barn. Inte vet jag om hon samlar in dem igen och säljer dem till nästa dumma turist som kommer, men man kan ju hoppas att de fem dollarna kom till någon nytta för barnen.

Glada skolbarn

Ikväll blir det en tur igen in till Siem Reap center för middag och kanske ett par drinkar (köpte en Mojito och en Pina Colada igår för 3 dollar - ca 20 kr). Sen får vi se om vi vågar oss på fotmassage med fiskar som vi har sneglat på i två dagar nu..... Imorgon är det i alla fall Saigon som står på planeringen! Kambodja har varit fantastiskt, och jag hade gärna sett mer av detta land än bara 3 korta dagar.

//inlagt av Eva-Maria

0 comments: