Soilwork inställt

Manges polare i Soilwork skulle spela i Peking den 9 maj men nu har spelningen blivit inställd.

Från Soilworks hemsida:
Unfortunately, our previously announced shows in China and Indonesia were cancelled. Due to new government regulations in China and some unpredictable situations, the band was unable to obtain the proper Visas to enter these countries.We sincerely regret this cancellation and apologize to our Chinese and Insonesian fans. We're looking forward to visiting China and Indonesia as soon as possible!

Det är mycket som blir inställt här för tillfället. Även en rockfestival blev inställd i veckan. Där var ett antal svenska band som skulle spela där oxå, bla Backyard Babies och Mando Diao. Tror kineserna är rädda att det ska hända något inför OS som drar uppmärksamheten till sig av fel orsaker. De vill heller inte ha en repris av vad som hände när Björk spelade i Shanghai härom månaden då hon började skrika sympatier för t-bet på scen.

Sommarpalatset och Tv-tornet

Idag lämnade vi cyklarna hemma och åkte till Sommarpalatset i nordvästra utkanten av Peking. Sommarpalatsen är en "must-see" när man kommer hit. Det var dax att bocka av det. Jag har iofs varit där innan men på vintern. Idag hade vi en skön försommardag med ca 21 grader. Har dålig koll på historien bakom palatset men jag vet att sjöarna runt omkring är handgrävda på 1100-talet (?). Det mesta brändes dock av den vite mannen på 1800-talet så de flesta byggnaderna är ganska nybyggda.

Efter en ganska lång promenad runt sommarpalatset begav vi oss till Tv-tornet som ligger ganska nära. Tornet är 405 meter högt och Pekings högsta byggnad. Man kan dock inte komma högre än 238 meter men utsikten är imponerande och man får en bild av hur stort Peking verkligen är.


Sommarpalatset

På toppen

Marmorbåten (japp, helt i marmor)

Daniel...

Tv-tornet

Här var vi

Vi högst upp i Tv-tornet

Utsikt

Cykeltur


I dag gjorde vi en cykeltur på ca 13 km. Målet var blomstermarknaden norr om Chaoyang Park. Det är mycket trevligt med cyklar, det är nästan som ha en bil. Man kan stanna där man vill. Jag tror man kommer fram lika fort på cykel som med taxi faktiskt. Nu när vi har cyklat lite börjar man vänja sig vid trafiken och den är inte så farlig, det gäller bara att ställa om hjärnan på kinatrafik där allt man lärt sig i Sverige kan glömmas. Efter en sen lunch på Annies (italiensk restaurang) kom vi till slut, efter några telefonsamtal med vägbeskrivning, fram till blomstermarknaden. Runt blomstermarknaden finns en hel massa barer, restauranger och inredningsaffärer. Vi fick lite medelhavskänsla när vi gick där, vet inte varför. Blomstermarkanden i sig är enorm och vi såg nog bara en liten del då det vara nära stängningsdax. Vi inhandlade en bonsai (litet träd iaf...) och en bambupyramid. Allt är mycket prisvärt och man kan få stora palmlikande blommor hemlevererat för nästa ingenting.

Vi var även på vår "cykelaffär" och fixade cykelkorgar. Den ene mannen som jobbar där frågade var vi kom i från när vi köpte cyklarna - han trodde USA. När jag sa Sverige (kan säga det på kinesiska) fick vi tummen upp och ett glatt leende. Igår var han oxå jätteglad och man märkte att han så hemskt gärna ville prata med oss. Ibland är det tråkigt att man inte pratar mer kinesiska.

Tror att vår vän J-O Waldner har gjort Sverige känt i Kina och eftersom han är så populär här kan vi rida på den trenden. Även Reinfeldts besök i Peking häromsistens har gjort att Sverige framstår som positivt till Kina, detta till skillnad från andra västländer för tillfället.

Cykelkorgar monteras (2 x 30 RMB monterat och klart)

Bonsai på blomstermarknaden

Orkideer

Saltvattensakvarium-affär på blomstermarkanden

Wax-on-wax-off - Daniels nya bonsaiträd

Före och efter



Från Eva-Marias kontor en klar respektive inte så klar dag...

Gas är farligt


Denna lapp satt i hissen hos oss idag. Ganska dramatiskt meddelande där andemeningen är att gas är farligt. Jag lovar att ta det lugnt när äggen ska kokas!

Panmunjom/DMZ

Inför vår Korearesa har vi nu bokat en resa till Panmunjom/DMZ, alltså till gränsen till Nordkorea. På denna turen får man se det mesta tror jag, mycket intressant. Här kan man läsa mer om turen.

Turen kostar 110.000 WON vilket motsvarar ca 700 SEK. Det är inte helt lätt av översätta WON till SEK:

100 Koreanska Won = 0,66 svenska Kronor
100 svenska Kronor = 15.151,52 Koreanska Won

En regnig söndag

Skriver idag från ett regnigt Peking, det har vräkt ner hela dagen vilket lockade ut paraplyförsäljarna. Vi hade egentligen planerat en cykeltur som vi snabbt ställde in. Istället blev det en tur till International Bookstore på Wanfujing för att köpa en guidebok om Seoul. Det är ju dax att åka dit om 1,5 vecka så man behöver kanske läsa på lite.

Igår cyklade iaf jag (Daniel) lite runt i stan. Jag hamnade till slut på Pärlmarkanden där jag köpte nya Mario Kart till Wii och några spel till PSP. Det går ganska bra att cykla här men man får ta det försiktigt då trafiken är ganska oförutsägbar. Men det finns breda cyklebanor nästan överallt men det kan komma bilar, motorcyklar, el-mopeder där oxå, så det gäller att vara med. Då Eva-Maria jobbade till ca 22.00 blev det en sen middag på en uteservering ca 100 meter hemifrån. Läget på vår lägenhet är fantastikt bra!

I fredags var vi och käkade på Assaggi men en del av Eva-Marias kollegor. De har en taktarass där vi satt och eftersom det var ca 25 grader kunde man sitta ute hela kvällen. Kvällen avslutatdes på Face bar.

Ett regnigt Wanfujing

Dans för Samsung på köpcentret Oriental Plaza

Seoul next...

Heart China

Det är mycket propaganspel som pågår internt i Kina för tillfället, sprids via MSN, Facebook, olika forum etc.

Googla msn heart china och studera resultatet, särskilt denna shanghaiist.com.

Ny trädgård

De håller på att anlägga en ny trädgård framför vårt hus. Huset är 3 år gammalt och man anlägger redan en ny trädgård. Andra arbeten de gjort/gör:

- Gjutit om uppfarten till garaget
- Just håller de på att anlägga en ny väg fram till garaget

Det är så mycket i Kina som är så fint på ytan men är urusel kvalitet. Jag fattar inte varför man ska göra en så hel massa arbeten på ett hus som praktiskt taget är nytt. En förklaring kan vara att de flesta som bygger alla hus här inte vet vad de sysslar med då de hämtats från landet, sk migrant workers. De kommer till stan och arbetar här några år för att sedan åka hem och återgå till att vara bönder med några sparade slantar.

Utsikt från vårt top-floor, 34 våningen

Ny trädgård. Lägg märke till "bodarna", där bor de arbetare som bygger...

...huset mittemot vilket de gör dygnet runt. Hade vi haft fönster mot andra hållet hade det sett så här.

Rykten och historier

Det flyger runt så mycket rykten och historier angående det som har hänt i världen med OS-facklan och Anti-Kinaprotester. Det talas om motreaktioner och bojkotter av diverse västerlänska varor och tjänster, några exempel:

- Saturday, May 10, no taxi drivers will be picking up any foreigners. (Källa)

- Carrefour has also become the focus of an online campaign calling for Chinese consumers to boycott French goods. The call to boycott French goods, and especially Carrefour, has spread through Chinese-language online forums and mobile phone messages and is now being reported about in the Chinese press. (Källa)

- A Chinese foreign student spoke in public at Duke University in the USA. It seems the mob didn't like what she had to say, so they tracked down her parents in China and smashed their house up. (Källa)

Har ingen aning om vad om är sant eller inte men kineserna är ett mycket stolt folk och man ska inte underskatta dem. Jag vet inte riktigt hur de kommer att hantera OS med miljoner vita turister som tror de äger världen. Ska bli intressant att följa utvecklingen.

Golf och cyklar

I lördags var jag och spelade golfturnering anordnad av de nordiska handelskamrarna i Peking. Tävlingen gick av stapeln på Tian An Golf Club, en trevlig bana med 3 9-håls slingor. Det var första gången för mig med golfbil och caddie vilket var trevligt ;)
De kinesiska tjejerna som var caddies var väldigt säkra och de hittade alla bollar. Tyvärr var det ganska kallt så man kunde inte njuta fullt ut. Mitt spela var heller inte mycket att skryta med. Dagen avslutatdes en en middag på den spanska tapasrestaurangen Mare med Hans och Caroline.

Idag söndag har vi haft 25 grader och en skön försommar dag. Vi har idag köpt cyklar så man kan komma runt lite själv på egen hand. 2 finfina järnhästar med dubbla lås för 1000 SEK. Det är dock ganska ovant att cykla här då trafiken är kaosartad så man få ta det försiktigt. Vi får oxå hoppas att vi får behålla dem då vi har hört att de snor cyklar om korpar.

Hål 9


Medspelare med caddie


Våra bilar


Eva-Maria är nöjd över sin nya hoj, min i bakgrunden

Hello Saferide och Maia Hirasawa


Vi var på Hello Saferide och Maia Hirasawa när de spelade i Peking ikväll. Mest vitingar där och ca 150 pers. Kan inte säga att jag är ett stort fan men när de hade kommit så långt var man väl tvungen att gå. Kändes allmänt skumt när de körde en låt på svenska.

Shanghaiad i Shanghai

Shanghai var en jättestor, färgsprakande, jättestökig, rörig, regnig, livfull, ljus, smutsig o glittrande stad. Sen får man ju ta det som kommer med det! Vi hade en jättemysig helg, allra finast var guldfiskdammen i gamla stan, som svämmade över av 30-40 cm guldfiskar..... Men idag är vi hemma i vardagen igen. Konstigt att detta blvit vardagen redan.... Nu ska jag sova!

Shanghai

Efter vår helg i Shanghai är mina känslor blandade för denna 18 miljoners stad. Första intrycket med taxin från flygplatsen var imponerande med massor av skyskrapor och upphöjda motorvägar genom staden. Till synes ingen tanke hur man byggt utan allt kändes bara som ett virrvarr av vägar. Mitt lokalsinne är normalt ganska bra men här hade jag inte en chans.

Dag 1
Tunnelbana in till Nanjing Road, som är den mest berömda shoppinggatan i Shanghai, otroligt mycket folk överallt. Var 5:e meter blev man attackerad av någon försäljare som vill att man skulle gå iväg till just deras lägenhet med pirat-prylar. Milt sagt störande och drar ner intrycket. Nanjing Road går ner mot kanalen/vattnet och området som kallas för The Bund. Här kan man titta på "skylinen" på andra sidan (Pudong). Detta är väl vad Shanghai är mest känt för och det var helt klart imponerande. Här kan man dricka bira på en bar (Cloud 9) 420 meter upp i luften. Allt känns dock ganska artificiellt och turistigt. Åkte under kanalen genom en tunnel, som bara det var en bisarr upplevelse, över till Pudong-sidan och tittade på Oriental Pearl (Tv-tornet) + andra höga byggnader och besökte Kinas största (?) shoppingcenter. Här fanns H&M vilket gjorde Eva-Maria glad och Daniel trött ;) Vi hann även med en båttur.

The Bund


Daniel och Eva-Maria med Oriental Pearl i bakgrunden


The Bund från "andra sidan"


Nanjing Road by night

Dag 2
Dag 2 startade vi på propagandaposter-museet. Under hela Mao’s tid (och även senare) tryckte man upp posters och målade även "konstverk" med propaganda. Denna utställning hade bilder från hela tidsperioden med översättningar, helt klart annorlunda. Vi tog oss sedan till gamla stan där det var smala gator med mycket tingel-tangel och otroligt mycket folk. Kvällen avslutades med en mysig middag på 39 våningen på St Regis och en drink på Cloud 9. Hela helgen var vädret inte bra så utsikten kunde varit bättre.

Gamla stan


Tehuset i gamla stan


Dag 3
Denna dag tog vi det ganska lugnt med besök i Renim Park och Buddatemplet innan vi tog oss till flygplatsen och hemmåt, trodde vi....
Efter en taxiresa med livet som insats, fick säga till chaffören att sakta ner. Inte så kul att åka i 150 km/h utan bilbälte i sicksack mellan filerna. Vi var extremt nära att krocka en gång, dock inte i så jättehög hastighet så vi hade nog klarat oss ;) Taxichaufförena i Shanghai kändes generellt arroganta och otrevliga, de ville gärna blåsa en på så mycket som möjligt. Man saknade de i Peking även om de inte är kända för sin gästvänlighet ;)
Väl på flygplatsen började dimman dra in och vårt plan blev försenat och till slut inställt. De instruktioner vi fick var att gå till biljettdisken och boka om biljetten...jaha, var ska vi sova i natt, vem ska betala etc, etc...de sa typ; ”not our problem”... Det var länge sen jag var så skogstokig!
Bokade om biljetten och fick hjälp av en kille som fixade oss ett hotell för 400 RMB. Skulle vara 3 stjärnor men vara väl 1+ i mina ögon. Men det var iaf en säng.

Kineserna bränner "pengar" till de döda vid Buddatemplet


Daniel gör "kinaposen"


Dag 4
6.30...tittade ut...såg inte marken från 17 våningen, kunde bli en lång dag idag oxå... Vi packade ihop våra prylar och gick ut från hotellet mot en taxi. Det första som möter oss är en snubbe som vill kränga hans ”fina” Rolexklockor. Klockan är sju på morgonen!! Då var jag inte glad...gav honom av några väl valda svordomar på engelska och han försvann.
Sagt och gjort, vi kom till flygplatsen och där var vädret är inte så annorlunda mot gårdagen men vårt plan gick enligt tidtabell. Så, 15 timmar försenade var vi hemma. Nu ska vi bara ta reda på var vi kan kräva pengar tillbaka....”vi är i Kina, lycka till med det” ;)

Dimmigt...


Shanghai....helt klart värt ett besök men jag vet inte om jag kommer tillbaka. Personligen tycker jag Peking är en mycket trevligare stad, mycket mer att göra och se. Känslan är mer genuin och inte så plastig som Shanghai.

Skönt att vara "hemma".