Häng

Nu när Bert och Eva varit här denna gången har det varit ganska avslappnat. Eftersom de redan sett allting har de tagit det mer lugnt denna gången. Mer levt det liv vi lever här med god mat och andra upplevelser.

Idag har vi varit först hos optikern där jag gjorde fjärde paret glasögon. Eva och Bert gjorde även några stycken. Priserna är ca 10% av vad det kostar i Sverige. Sen gick vi en sväng på antikmarknaden för att avsluta med en sen lunch på vår nya Hot Pot favorit där man garanterat är de enda västerlänningarna.

Saveurs de Koree på Nanluguxian

Testar utegym på någon hutongbakgata

Expediten hos optikern hade sendan förra besöket införskaffat en digital tolk

Fönstershopping på antikmarknaden

De mycket charmiga och hjälpsamma servitriserna på Hot Pot restaurangen var intresserade av våra bilder

Linköpingsbor på villovägar....

Nu har vi varit och lämnat pappa och Eva på Pekings västra järnvägsstation, för nu är det dags för dem att också ta sig till Xian. Kaos och larm, som man nog inte kan tänka sig om man inte varit där, och nog såg de lite bortkomna ut när vi lämnade dom. Men de har inte ringt än, så de verkar ha kommit med tåget i alla fall. Vi får väl se om de är med tåget tillbaka på torsdag morgon som de ska.....

Utanför stationen där lite folk satt och tittade på en storbildstv

Födelsedag no 30

Jaha, då var man vuxen. För när man är 30, då är man faktiskt vuxen på riktigt. Fast jag kommer nog aldrig att vara mer än 25. Egentligen.

Jag hade en fantastiskt trevlig födelsedag som började med att min kära moster på närmare 80 år, hade satt klockan på ett på natten (dvs kl 7 på morgonen min tid) för att kunna vara först med att ringa och gratulera. Det var ju i och för sig jättegulligt, men jag hade nog tänkt att sova lite längre på min födelsedag, med tanke på att jag numera antagligen VERKLIGEN behöver min skönhetssömn. I all fall, slumrade en stund till, Daniel var och köpte bröd och kom tillbaka med världens jättebukett med blommor.

Vid tio ungefär så ringer det på dörren. Min första tanke är att det är immigrationspolisen som ska komma och kolla att vi har alla papper i ordning, men sen tänker jag att det kan ju faktiskt vara så att någon kom ihåg min födelsedag ock skickade en blombukett? Jag öppnar (iförd sidenrock och med håret på ända) och där utanför står pappa och Eva! Ända hela vägen från gamla Sverige på min födelsedag! Med blommor och en flaska bubbel och sjungande hjärtligt om än kanske inte helt vackert "Ja må hon leva" :) Kan man få en större överraskning?
Det var bara början på en helt perfekt födelsedag med massage, presenter, massa solsken, supermiddag på China grill på 66 våningen, gott vin, bubbel, trevligt sällskap och en herrans massa tårta. Och en del Nintendo förstås. För att bara för att man fyller 30 så betyder inte det att man inte kan få ett tv-spel i present.

Tack Pappa, Eva och Daniel för en perfekt födelsedag!


Vem är det som kommer och borde jag kammat mig?!?!?

Röda laget på China grill (dvs, de som dricker rött)

Utsikt från China grill över tv-huset

Det liite mer allvarliga och liiite snyggare vita laget (vi som drack vitt, och vilket vitt sen!)

Avslut på kvällen med tårta och bubbelvin

Pool och kalas

Igår gjorde vi premiär vid poolen ute på Sino-Swiss hotell nära flygplatsen. En härlig oas i betongen när det är 35 grader och ett riktigt svenskt-hang out, jag tror hälften av alla som var där var svenskar.

Efter poolen var det dags att gå på Elins födelsdagsfest på Drum and Bell bar. Kvällen slutade på Vics, ett av Pekings bling bling ställen med galet hög musik och riktigt bra drag.

EM vid poolen

Drum and Bell roof top bar

EM på röda mattan

En legend i Pekings uteliv... ;)

Det är ganska svettigt

Värmen har kommit på riktigt nu, förra veckan var det strax under 30 och nu har det gått upp några grader till. Det är precis som förra året då det var väldigt varmt den här perioden för att sen gå ner lite igen. Men eftersom man har AC så bryr man sig inte så mycket utan håller sig mest inne under veckorna. På lördag hoppas jag det kan bli premiär för en dag vid poolen.

Tripp till Xian

Nu är vi precis hemkomna från vår resa till Xian och Terrakottaarmén. Vi åkte tåg och hade ca 12 timmar på plats innan det var dags att ta tåget hem igen. Att åka tåg i Kina är ett bra alternativ till flyg om man vill ha lite äventyr på köpet.

Vi var framme i Xian klockan halv åtta lördagmorgon och efter frukost på MCD försökte vi hitta den buss som går till Terrakottaarmén vilken ligger ca 5 mil utanför stan. När vi gick där och letade blev vi närmad av en man som vill köra runt oss hela dagen till olika sevärdheter för ca 250 RMB, det var så billigt så vi övervägde men bestämde oss för att ta bussen. När vi väl hade hittat bussen kostade den 7 RMB enkel resa och tog en timme till armén, perfekt. När vi skulle gå in träffade vi en guide som visade oss runt och berättade i ca 2 timmar för 100 RMB.

Själva Terrakottaarmén är ganska imponerande och består av 3 gropar med soldater som visas under tak. Vår guide berättade att det finns ca 600 gropar men eftersom de inte har resurser att gräva ut och bevara fynden är de fortfarande under mark. Armén började byggas för ca 2200 år sedan och är en gravplats för Kinas förste kejsare Qin Shi Huang. Arbetat påbörjades när kejsaren var 13 år och involverade 700.000 arbetare som alla avrättades så gravplatsen skulle förbli en hemlighet. Den hittades 1974 av en lokal bonde. Alla figurer är restaurerade från skärvor, det tar ca 3 månader att sätta ihop en soldat.

Efter ca 3 timmar på plats tog vi bussen tillbaka till stan och bestämde oss för att ta en tur på stadsmuren som gå runt hela stadskärnan. Vi gick ett tag och hyrde sen tandemcyklar och cyklade en del av muren. Det var ca 30 grader och strålande sol så det var riktigt varmt men en kul upplevelse.

Själva Xian känns mer som det riktiga Kina om man jämför med Peking. Har man inte blivit utstirrad innan så blir man det här ;) Stan har 8 miljoner invånare men kändes ganska liten.

Lite restips:
- Tåg från Peking tar ca 12 timmar och kostar ca 800 RMB T&R i 4-bädds softsleeper kupé. Ta de tåg som börjar på Z, de är direkttåg.
- Bussen till Terrakottaarmén har nummer 306 och går utanför tågstationen. Biljetter köps på bussen.
- En dag i Xian räcker gått och väl om man inte är överdrivet intresserad av Kinatempel...

Ikväll blir det anka på DaDong.


EM snackar kroppsspråk

Dags och gå ombord

Vår kupé

Frukost, varför chansa ;)

EM och grop 1

Grop 1 är den största

Soldater

Mera soldater

Grop 3 som var ledningscentralen

Innan restaurering

Med vår guide Jason

Båtsman någon?

BRANT trappa upp till muren

Varmt = beduinstilen

Kul på hjul

Långt att cykla på muren

På sina ställen var det ganska
primitivt


Här kunde man käka billigt

Zoo och sommarpalatset (ja, igen....)

Idag har jag varit ledig (nåja, från klockan halv tolv i alla fall). Passar på nu när Kristin och Stefan är här. Hoppades på att få en lika molnfri, varm och strålande dag som igår, men vaknade upp till dis. Fortfarande varmt iofs. Vi har varit turister hela dagen i all fall. Vi började med zoo, där de flesta pandor verkade ha gått och lagt sig inne i sina burar där man inte kan se dem, men ett par stycken var ute och stojade i alla fall. Sa mycket nu en panda stojar loss.
Efter det var vi på sommarpalatset, och det var riktigt roligt, eftersom jag aldrig har besökt det "på riktigt".

här ser tydligen en nyfödd pandabebis ut, som en råttunge!

Den här pandan verkar gilla att klättra, det är andra gången vi hittar honom där uppe.

En Pelikan.....

Väääldigt lång trappa upp till "Temple of the insence of Buddha"

Drakstaty

Marmorbåten, som faktiskt inte alls är byggd i marmor, utan det är bara skalet. Fuskbygge alltså!

Operahuset på sommarpalatset

Tempel

Liten paviljong i den handgrävda sjön

Trötta turister som nästan är uppe på toppen

Takfigurer, beroende pa hur viktigt huset är, ju fler figurer har takhörnen. Detta hus hade sex djur. Max är elva tror jag.
Katt med väldigt gröna ögon.

Första dagen för våra nya besökare

Idag har vi avverkat första besöket på Yashow och sen som jag skrev tidigare vandring i hutongerna och Hou Hai. Det blev en del inhandlat och jag vet inte vad det är men även på ställen jag inte handlat känner de igen mig...

Imorgon blir det Himmelska Fridens torg och Förbjudna staden på egen hand för Kristin och Stefan.


Lunch på Pekotan

Försäljerska på Yashow

Stefan provar jeans

En glatt posande säljare på Yashow

EM matar en dresserad fågel med en peng

Hopp, hopp...

...hopp, hopp...

...och ner i sparbössan