Tripp till Xian

Nu är vi precis hemkomna från vår resa till Xian och Terrakottaarmén. Vi åkte tåg och hade ca 12 timmar på plats innan det var dags att ta tåget hem igen. Att åka tåg i Kina är ett bra alternativ till flyg om man vill ha lite äventyr på köpet.

Vi var framme i Xian klockan halv åtta lördagmorgon och efter frukost på MCD försökte vi hitta den buss som går till Terrakottaarmén vilken ligger ca 5 mil utanför stan. När vi gick där och letade blev vi närmad av en man som vill köra runt oss hela dagen till olika sevärdheter för ca 250 RMB, det var så billigt så vi övervägde men bestämde oss för att ta bussen. När vi väl hade hittat bussen kostade den 7 RMB enkel resa och tog en timme till armén, perfekt. När vi skulle gå in träffade vi en guide som visade oss runt och berättade i ca 2 timmar för 100 RMB.

Själva Terrakottaarmén är ganska imponerande och består av 3 gropar med soldater som visas under tak. Vår guide berättade att det finns ca 600 gropar men eftersom de inte har resurser att gräva ut och bevara fynden är de fortfarande under mark. Armén började byggas för ca 2200 år sedan och är en gravplats för Kinas förste kejsare Qin Shi Huang. Arbetat påbörjades när kejsaren var 13 år och involverade 700.000 arbetare som alla avrättades så gravplatsen skulle förbli en hemlighet. Den hittades 1974 av en lokal bonde. Alla figurer är restaurerade från skärvor, det tar ca 3 månader att sätta ihop en soldat.

Efter ca 3 timmar på plats tog vi bussen tillbaka till stan och bestämde oss för att ta en tur på stadsmuren som gå runt hela stadskärnan. Vi gick ett tag och hyrde sen tandemcyklar och cyklade en del av muren. Det var ca 30 grader och strålande sol så det var riktigt varmt men en kul upplevelse.

Själva Xian känns mer som det riktiga Kina om man jämför med Peking. Har man inte blivit utstirrad innan så blir man det här ;) Stan har 8 miljoner invånare men kändes ganska liten.

Lite restips:
- Tåg från Peking tar ca 12 timmar och kostar ca 800 RMB T&R i 4-bädds softsleeper kupé. Ta de tåg som börjar på Z, de är direkttåg.
- Bussen till Terrakottaarmén har nummer 306 och går utanför tågstationen. Biljetter köps på bussen.
- En dag i Xian räcker gått och väl om man inte är överdrivet intresserad av Kinatempel...

Ikväll blir det anka på DaDong.


EM snackar kroppsspråk

Dags och gå ombord

Vår kupé

Frukost, varför chansa ;)

EM och grop 1

Grop 1 är den största

Soldater

Mera soldater

Grop 3 som var ledningscentralen

Innan restaurering

Med vår guide Jason

Båtsman någon?

BRANT trappa upp till muren

Varmt = beduinstilen

Kul på hjul

Långt att cykla på muren

På sina ställen var det ganska
primitivt


Här kunde man käka billigt

0 comments: