Lördag kväll i Beijing


Daniel ser på nån fotbollsmatch. Med kinesisk kommentator.... Så roligt har vi!

Nu har jag jobbat i två hela veckor, tiden går rasande fort! Till och med jobbat idag, eftersom det är högt tryck just nu. Inte för mig, har som sagt inte riktigt kommit in i snurren, men ska alla andra beordras till jobbet så är det ju bara att släpa sig dit. Inte för att jag är sysslolös precis.... Men det är i alla fall grymt kul, och det är huvudsaken!

Denna vecka har vi hunnit med lite allt möjligt. Daniel har ju bloggat om våra lägenhetsäventyr. De har i alla fall slutat bra, vi har fått en lägenhet, lite större än den som han la ut bilder på, och lite högre upp i huset. Sparsamt möblerad, men desto roligare att få köpa lite egna möbler. Om inte annat så finns ju IKEA. Haha. Vi förhandlade i alla fall till oss en till TV till sovrummet. Perfektr med gångavstånd till jobbet.

Vi var också och handlade på en gigantisk Carrefour-affär (fransk kedja), där man bland annat kunde köpa levande sköldpaddor o firrar (att äta förstås) och fryst jak-kött.

Förra helgen var jag på teambuildingresa med hela min avdelning. Först åkte vi till skidbacken, och alla kineserna, inklusive min norska chef, skulle åka skidor för första gången. Vilken syn! Vaddå svänga?!?!?! Men med tanke på att den avancerade backen inte var större än barnbacken hemma, och nybörjarbacken knappt sluttade (jag gick uppför istället för att vänta på liften) så var det inte så farligt. Mne det var kul att få se lite snö. Lite bilder..... gillar särskilt skylten. Lite cred ska de kanske ha för att de i alla fall FÖRSÖKTE översätta!

Berg


Största backen rakt fram....

Bra info.....

På eftermiddagen åkte vi vidare till ett spa med varma källor norr om Beijing. Tyvärr har jag inte koll på namnet. I alla fall, så kom vi dit till lunch ungefär och åt först buffé och fick sedan klä om för att gå i badet! Inne på badet var det en massa olika bassänger med olika temperaturer, och det fanns även basänger utomhus, så där satt vi i någon timme. Häftigt att sitta ute o bada i -4 grader. Vi satt och hoppades att det skulle börja snöa, men tyvärr inte. Många diskussioner fördes om vem som var vitast (för det ska man ju vara här!) Jag vann. I bassängerna kunde man göra det mesta, röka, äta snabbnudlar, dricka (dock inte alkohol). Så länge man inte funderade på hur många kineser man delade badkar med och på hur länge de inte bytt vattnet, så var det underbart! En bastu och dusch, och sen bar det av hem igen!

Spa....

Ikväll var vi på fin restaurang och beställde in en massa mat (alldeles för mycket för två). Lite tveksamma var vi dock till den inbakade sköldpaddan och fårhjärnan, så vi hoppade över det. Fantastiska dumpligs hade de i alla fall! Åt så vi nästan sprack för 260 Yuan. Helt ok!

Imorgon ska vi var turister och åka till Temple of Heaven!

En fin lördag



Idag var det en fantastisk fin dag här i Peking med en liten vårkänsla. Inte den bitande kylan vi haft i 2 veckor. Då Eva-Maria var kommenderad att jobba passade jag på att beställa lite skjortor och inhandla en skrivare. Då vädret var så fint passade jag på att gå lite istället för att åka taxi. Kollade även in en cykelaffär då det nog blir läge att köpa ett par cyklar för att kunna komma ut på lite äventyr. Känner också att man vill kunna lite mer av språket än hej, tack och där... Har fått ett par tips där man kan lära sig kinesiska men det blir nog att vi försöker hyra in en privatlärare som kan hjälpa oss.

Vi fick även igår klart med vår nya lägenhet. Det blev inte den vi hade siktat in oss på då de inte ville hyra ut den på 1 år, endast sex månader. De vill kunna hyra ut den dyrt under OS så allt är inte bara bra med OS ;). Vi fick dock en i samma hus, som var dyrare och större. Det är en två på 118 kinakvadrat och den blir perfekt. Mycket plats och när till Eva-Marias jobb. Vi flyttar antagligen den 4 februari, skönt att få en riktig lägenhet med allt vad det innebär.

Imorgon blir det nog lite sightseeing igen och vi kan ju hoppas på samma fina väder som idag.

Lägenheter

Häromdagen var vi och kollade på lite lägenheter och vårt mål vara att hitta något som var så nära EM's jobb som möjligt så hon kunde gå till jobbet eftersom trafiken här inte är så rolig. Även om det är 3-4 km fågelvägen kan det ta allt mellan 15-45 minuter med taxi och det blir man fort trött på. Som sagt så kollade vi på ca 6-7 stycken och det var väl ingen som hade den där wow-faktorn men vi lyckades hitta en som var helt ok ca 3 minuter från EM's jobb. Den ligger på ett ställe som heter Windsor Avenue. Den är 90 kinesiska kvadrat meter vilket kanske innebär 75-80 svenska med ett riktigt bra gym i källaren.

Nu ska vi bara förhandla...allt är förhandlingsbart :) Vilka möbler som ska ingå, gym, TV-apparater etc. Vi väntar nu på svar så vi får se.

Se lite bilder nedan...






Turist javisst

Idag var vi turister och kollade in Mao och Himmelska Fridens Torg. Gick även en liten runda som var rekommenderad i Lonely Planet. Den gav inte så mycket men vi fick se lite bakgator och annat.. Rundan slutade på Wangfujing så vi gick en sväng där oxå. Wangfujing är den största shoppinggatan de har här i Peking med riktigt stora malls. Det mesta är dock dyrt men det är kul att bara kolla runt. För övrigt så är det så kallt ute så man är inte så sugen på att knalla runt, man vill hålla sig inne.
På vägen hem skulle vi handla lite mat tänkte vi så vi tog en taxi till Carrefour som Eva-Maria hade fått rekommenderad av en av sina kollegor. Affären var verkligen jättebra och har allt som man kan tänka sig, inte bara mat. Men....det var såååå mycket folk och efter en stund gav vi upp. Det är nog inte så smart att åka till mataffären en söndag eftermiddag här. Då de flesta kineser arbetar 6 dagar i veckan så ska antagligen alla handla på söndagar, det kommer vi inte göra om.




Eva-Maria och Mao


Daniel på Himmelska Fridens Torg


Mera Mao


South gate - Himmelska Fridens Torg


Det där japanska teet rockar inte...


Kaos på Carrefour

En vecka

Så, då har nästan en vecka gått och det känns forfarande bra :)

I onsdags var vi på läkarundersökning här i Peking för vårt visum, verkligen löpande band. In - ut i olika rum och hela proceduren var nog klar på 15 minuter. Lungröntgen togs i en buss som stod utanför sjukhuset men alla kläder på, jacka och allt ;)

Idag är Eva-Maria på kick-off med sitt företag, skidåkning utanför Peking. Tydligen en timme bort med buss finns det skidsystem. Lite bilder på det kommer sen.

Igår var vi och shoppade lite, Eva-Maria behövde lite skidkläder till dagens övningar så det var bara att sätta på den bistra minen och pruta. Gick ganska bra tyckte jag, det var mer lättprutat än vad jag kom ihåg.

Idag har jag även fixat en kinesikt mobilnummer. Fick en lapp med en adress från receptionen så det var bara att hoppa in i en taxi och åka. När jag väl kom dit såg jag inget som likande ett ställe där man kunde köpa mobiler men efter en halvtimmes letande hittade jag det. Sen kom nästa utmaning att få dem att förstå vad jag ville. Som tur var var det en ung tjej i affären som skulle köpa mobil, hon kunde lite, lite engelska. Hon hjälpte till, så det löste sig. När jag ändå var där så passade jag på att fråga om de hade Apples iPhone och det hade de så jag fick känna lite på den. Den kostade 4800 RMB (ca 4300 SEK) inkl ett 8GB minneskort, vet inte vad den kommer att kosta hemma men det är väl något sådant. Den väcker ett starkt ha-begär så vi får se om det blir en sådan lite senare. När jag letade efter mobilaffären gick jag även förbi en Apple store så jag passade på och kolla vad den nya Apple Nanon (8 GB) kostar här, ca 1700 RMB (ca 1500 SEK), lite billigare än hemma.

Sen gjorde jag något typiskt kinesikt, handlade ett par gympadojor på Nike Town och åt på MacDonalds :). Big Mac menu kostar ca 18 SEK här. Ja, det får väl inte bli en vana men det var väldigt simpelt när man blev hungrig och är ny i stan. Säljaren på Nike var en ung kille och var mycket imponerad av mina Fred Perry skor. Han fråga hur mycket de kostade och var jag hade köpte dem...de är för roliga. Han upplyste mig också att det finns en Fred Perry butik här, antagligen samma priser som hemma men värt ett besök.

Imorgon ska vi på lite sight seeing så då blir det nog något mer lokalt.


På hälsundersökning



Lungröntgenbussen, det du mamma :)


Djursjukhus...


En klar morgon från vårt sovrum


Kvinnlig taxichaufför


Mobilaffär in-the-middle-of-nowhere


Grymma pjuck...


Linsfodral, 9 SEK

The Place

Eva-Marias jobb ligger i något som heter the Place, ett hypermodernt shopping center. Stället ligger precis bakom där Niclas bodde men fanns inte där när jag var här sist, 2005. De har en sinnessjuk stor video/lcd skärm mellan byggnaderna.

Se bilder och video nedan:



Betraktelser...

Betraktelser från en taxi idag.

Ett högt hus...

Det nya CCTV huset tror jag

Igen...sjukt imponerande

Niclas gamla hus

Skyskrapa

Mer glaskomplex

Fortune Plaza, kanske vårt nästa boende

Audi A8 V12

Audi Q7...mkt dyra bilar

Sen kontrasten, cykeln då...

Framme!

Vårt "vardagsrum"

Utsikten från vardagsrummet

Hard Rock Café som ligger i vårt komplex.

Jag lovar...

Inte så lätt att kolla kvittot ;)


Efter en flygresan anlände vi till Peking ca 10.00 lokal tid på söndagen. Resan gick bra och väl framme mötte Eva-Marias arbetskamrat (Alice) med chaufför och körde oss till vår lägenhet första månaden. Redan på flygplatsen fick vi smaka på servicen i Kina, chauffören tog genast över vår bagagevagn och lastade in allt i bilen vilket inte var helt lätt då vi hade ganska mycket bagage. Väl framme hjälpte Alice oss med att checka in då hon är kines var det lite lättare. Vi åkte upp utan våra väskor och 5 minuter senare kommer en bell-boy upp med dem. Det kommer att ta ett tag att anpassa sig till att det finns människor överallt som hjälper en att bära, öppna dörrar etc. Vädret var klart och kallt, ca -4, en bitande torr kyla.

Vår "lägenhet" kan beskrivas som liten men har allt vad vi behöver. Jag är dock glad att vi bara ska bo här en månad. Gym finns med pool och internet på rummet. Inte lika snabbt som hemma men helt ok. Jag var även glad att jag plockade medmin trådlösa router då vi nu har trådlöst internet i vår kinalya ;)

Eftersom vi var ganska jetlaggade försökte vi vara uppe så länge som möjligt för att komma in fas. Vi somnade 21.00 för att vakna igen 05.00, vi behöver nog en dag till för att komma in i Kina-tiden.

Idag (måndag) har vi försökt hitta en supermarket för att fylla upp kylskåpet. Vi begav oss först till Lufthansa shopping center för att se om där fanns någon mataffär. Detta shopping center ligger ca 200 meter från vårt nuvarande boende och kan liknas med NK på sterioder. I källaren fanns det en supermarket men jag blev lite chockad av priserna, schampoo 70 SEK, färska jordkubbar 90 SEK etc. Allt var mycket dyrt och jag tänkte att priserna har gått upp väldigt mycket sen jag var i Kina sist för 3 år sen. Där kunde vi inte handla och jag hade för mig att jag sett en mataffär vid Yashow market sist jag var i Peking. Sagt och gjort, vi hoppade in i en taxi med destination Yashow och mycket riktigt här hittade vi en ganska stor mataffär där priserna var lite mer som man hade förväntat sig, färska jordkubbar 15 SEK, colgate 5 SEK, tvättmedel 12 SEK etc. Vi handlade på oss en del men det kommer nog ta ganska lång tid innan man vet vad man köper då allt står på kinesiska så får man chansa lite på vissa varor, men det ska nog lösa sig.

Våra första intyck är mycket positiva och jag är övertygade att vi kommer ha en intressant och lärorik tid framför oss.

Fantastiska människor.....



Nu är det bara SEX dagar kvar och det känns heeeelt overkligt!

I fredags slutade jag på mitt jobb sedan drygt tre år tillbaka, inte helt utan ånger och fuktiga kinder..... Kommer att sakna alla mina kollegor jättemycket, och är tacksam att ha fått jobba med så fantastiska människor!

Som avskedspresent fick jag en öppen biljett till Shanghai, vilket ju är superkul!

Torsdag 3/1: Middag hos Hanna - Tack, tack, tack all ni söta som fixade mat och en så mysig kväll! Maroccanskt tema och vattenpipa är ju svårt att slå! Kommer att sakna mina designtjejer!
Fredag 4/1: Middag på Fagans, tack även ni för att ni ville ta adjö av mig och Annika - och tack för en jättetrevlig kväll! Att avsluta på Swing in var ju toppen, även om vi sänkte medelåldern rejält!

Lördag 5/1: Ostbricka hos Anna - Inte kunde vi ana när vi blev hjembjudna att vi skulle bli så många! Det var så mysigt att hinna träffa alla innan vi åker, så tack Anna för att även du ordnade en oförglömlig kväll! Nintendo Wii förhöjde kvällen med både boxning och guitar Hero - men Uffe får nog öva på det där......

Efter alla dessa kvällar i goda vänners sällskap känns det vemodigt att åka iväg, men samtidigt skönt att veta att de finns kvar när vi kommer hem!

En vecka kvar....



Nu är det en vecka kvar tills vi flyger till Peking, om en vecka sitter vi på planet. Det rullar på och allt har gått bra. Vi håller på och tömma lägenheten nu och har en del kvar men det mesta är klart.
Vi har även sålt den andra bilen och den kommer att levereras på tisdag. Skönt att vi fick sålt den också även om det vore gött och ha en bil när man kommer hem.