Daniel is ranting (har en dålig dag...)

Efter vi kommit hem från semestern har vi tagit det ganska lugnt. Eva-Maria har otroligt mycket att gör på jobbet för tillfället och en massa resor, förra veckan Tokyo, idag i Shanghai och om en och en halv vecka åker hon till London och Amsterdam. Själv har jag väl inte så mycket men mer än på ett tag.

Mitt i allt detta kommer mamma och pappa på besök på fredag. De kommer denna gången bo hos oss och har inte speciellt mycket inbokat. Det blir nog mycket shopping och en massa intressanta restaurangbesök, det kommer iaf inte bli så mycket kokt potatis med lingon ;)

En reflektion man gör när man bott här ganska länge är att ens tålamod är minimalt vad det gäller vardagsinteraktioner med kineser. Man blir upprörd för minsta lilla, t.ex. om maten på restaurangen dröjer, en taxichaufför tjafsar om något, hur de beter sig i trafiken, när de tränger sig i köer, när man blir attackerad av diverse personer som tror man är turist etc. Detta fenomen är känt och jag har hört det beskrivas av personer som bott här länge. Man är inte stolt över den personen man blir och jag tror inte man kommer speciellt långt med denna personlighet i Sverige.

Jag tror det hänger samman med att man måste vara ganska hård här för att saker och ting ska hända, om man tittar på hur en kines interagerar med en andra kineser i många situationer så ser det ut så här. En annan orsak är att man inte kan språket, antagligen en stor orsak till den upplevda frustrationen…

En annan riktig frustrerande sak är att internet är väldigt begränsat, att de censurerar så mycket är jobbigt när man är van vid att allting är tillgängligt. Just nu är det värre än någonsin då Facebook, Blogspot, Twitter och Youtube + en hel massa annat är blockade. De går att komma åt men är ganska omständigt då de flesta vägar runt också har blivit blockade allt eftersom.

Även om man har en hatkärlek till detta land kommer det kännas väldigt märkligt den dag man lämnar det…och sorgligt. Som det ser ut nu kommer jag hem i början av nästa år och EM kommer några månader senare. Men inget är hugget i sten och vi får se vad som händer.

En sak vi bestämt oss för är att sälja lägenheten, den processen är redan startad. Vi kommer att hyra något under början av tiden i Sverige för att fundera vad vi ska göra i framtiden.

Julen kommer antagligen spenderas på en strand på Hainan. Hainan är en ö som ligger ganska nära Hong Kong och kallas av kineserna för Kinas Hawaii. Att vara kvar i Peking på julen känns bara för deprimerande.

2 comments:

Krister sa...

Bor själv i Beijing och känner speciellt igen irritationen över att bli tagen för en turist. Naturligtvis är det inte så lätt för Kinesen att se skillnaden.
Man känner sig lite elakt ibland när man onödigt brutalt snäser av någon (stackars?) konstförsäljare.

Daniel Borgstrom sa...

Självklart är det inte lätt för kinesen att se skillnad men det hjälper inte min frustration när cykeltaxin skriker HALLO, HALLO! efter en för 100:e gången eller när man ska åka taxi från flygplatsen och de 9 ggr av 10 försöker blåsa en.

De flesta jag känner som bor eller har bott här en längre tid (+1 år) känner vissa frustrationer, sen är det ju hur man är som människa hur mycket man tar åt sig. Att bli tagen för en turist är kanske inte det värsta.