Julen är här

Igår var vi och festade av Mascha som gjorde sin sista dag på Eva-Marias jobb...så dagen har varit ganska seg. Var en sväng på Landau för att försöka få tag på en GPS Logger men lyckades inte. Även fast allt tillverkas här kan det vara svårt att få tag på saker. Kanske tar man sig en tur till elektronikområdet Zhongguancun imorgon.

I övrigt kommer det inte hända så mycket idag. Det blir på sin höjd en säsong av the Wire...

Julen har kommit till the Place

Är det sista stenflytten? För övrigt tror jag de flyttade runt för att testa marken på något sätt. Det måste finns någon orsak...

Men va fan...

Jag trodde de var klara men låt oss ta den ett helt varv, lysande. Jag skulle gärna vilja vara en fluga på väggen när de resonerar nere i gropen. Det kanske blir en lång följetång det här...

Kinesisk effektivitet

Utanför oss har vi ett bygge som jag följt med stor entusiasm sedan vi flyttade in i februari *ironi*. Det har gått väldigt långsamt och även stått still under den värsta ekonomiska krisen men nu har de ökat takten och vi kommer väl snart ha ett nytt hus i stället för utsikt.

Om de ska hålla på att flytta runt på en hög stenar som de gjort de tre senaste dagarna behöver vi kanske inte vara så oroliga.

Man kan ju hoppas de finns någon bra orsak...

Leaving on a jetplane....

Sitter pa flygplatsen och vantar pa att fa ga ombord pa planet tillbaka till Beijing. Fran 20 grader i Hong Kong till -5, hu!
Har just vinkat av Daniel pa hans flight (som vanligt aker vi inte samma plan, bra planerat....), och hoppas nu att mitt ska ga i tid ocksa.
Idag har vi haft en jattemysig dag i Hong Kong, bara gatt runt och kollat lite, atit lunch, kollat lite butiker, slappat i Kowloon park en timme i solen och haft det allmant bra.
Sa, efter en ganska lugn helg i HK bar det av hem till vardagen och slitet igen med nya tag!

Back to Hong Kong

Då var man här igen, Hong Kong, favoritstaden i Asien eller ska jag säga världen. Drömmen är väl att få bo här, om man jobbar lite på det kanske det kan bli verklighet en dag. Staden är en perfekt blandning av öst och väst med grym shopping och uteliv. Den har en hipp storstadpuls med avslappning på nära håll. Nöjer man sig inte med stränderna som finns här kan man ta flyget och når på 1-3 timmar Thailnad, Malayisa, Vitenam och Filippinerna, klockrent.

Denna veckan har EM varit här på jobb och jag kände att jag ville hänga på eftersom det kommer att dröja till man kommer hit nästa gång. En av fördelarna med mobilt kontor är att man kan jobba var som helst, bara ta med laptop och usb-telefon så är man på banan. Sen att internet har bra hastighet och är oscensuretar gör ju inte saken sämre. Vi bor på Park Hotel nära Tsim Sha Tsui i Kowloon och lyckades bli uppgraderade till en minisvit som är riktigt najs.

Idag har vi varit turister och tog en tur till marknaden och stranden i Stanley där vi bara tog det lugnt. Det är inte jättevarmt men när solen värmer på kommer det nog upp i strax över 20 grader. Stanley ligger på sydsidan av Hong Kong ön och det är här de som är lyckligt lottade bor. Ferraris och Porschar går det tretton på dussinet och det är en ganska avslappnad stämning till skillnad mot pulsen inne i Hong Kong.

När vi var klara i Stanley åka vi tillbaka till Hong Kong för en tur upp på peaken för att beundra den coolaste skylinen i världen från ovan. Jag har var där sist men man blir aldrig trött på den utsikten. Denna gång fick jag se det i mörker också vilket var grymt.

Imorgon blir det lite sista shopping innan vi tar flyget hem till "landet" och kylan igen...

International Finance Centre i motljus från Starferry (höjd 415 m). Denna byggnad är i dag den högsta färdigställda i Hong Kong men snart kommer International Commerce Centre (till höger) ta över med sina 484 m, blir helt färdigställd 2010.

Maybach - nypris 3,6 milj...

Lata dagar på stranden

Stanley beach

EM på peaken

HK-skyline by night

Bank of China Tower men spegelbilden av en annan byggnad (höjd 367m)

Lai Chi Kok Wholesale plaza

Om ni aker till Hong Kong och vill grava efter fynd - ak till Fashion wholesale market i Lai Chi Kok. Pa denna marknad (som da ar till for grossister) kan man handla KLADER, en massa klader, men det som ar det svara ar att hitta det som gar att ha pa sig, men det finns dar bland allt det fula, ge inte upp!

Jag ar i Hong Kong och inspirationsshoppar for foretaget. Igar och idag har halva dagen spenderats pa wholesale market. Mer pallar man inte, utan man maste bryta in med lite mer spatiosa och fashionabla malls dar kladerna hanger lite mer organiserat. Wholesalemarket ar smockfullt, kladerna hanger tatt, tatt eller ligger i pasar, standen ar ca 6-10 kvadrat och gangarna ar smala. Det ar som sagt till for grossistinkop, men oftast sa gar det att fa kopa bara ett ex. Och gar det inte kan man ju fundera pa vad det skulle kosta att kopa samma sak i en butik - om en stickad troja kostar 100 kr och minimumkvantitet ar 3 ex..... da ar det liksom vart det anda! Men kvalitet ar ju inget man ska rakna med... Ett tips om man ska dit ar att aka nar de oppnar vid tio - da ar det minst folk, och da ar de ar mest villiga att salja enstaka plagg!

Jag har sallskap av Daniel denna gang, sa vi stannar ocksa over helgen och ska vara turister. Tankte kanske aka over till Hong Kong on (vi bor pa fastlandet) och ga en svang pa stranden och andas frisk luft. Tyvarr ar det inte sa varmt denna veckan (ca 15 grader) men det racker ju for en mysig promenad pa beachen!

Cheung Kong Fashion Wholesale Plaza, 489-491 Castle Peak Road, Lai Chi Kok, Kowloon

Inspirerad, nu ska det bli höstklader!

NU har vi börjat på höstkollektionen, och som alltid känns det lika inspirerande att få börja om - nytt fräscht, nya trender och tjocka kläder! Har ar ett litet kollage med vad som inspirerar mig just nu....

Kom och köp

Nu ligger lägenheten ute till försäljning. Vi hoppas på en snabb och bra affär men man vet ju aldrig vad som händer...

Lägenheten hos mäklaren

En svenskinspirerad dag

Idag hade vi en dag i Sveriges tecken. Eftersom Jimmy Choo släppte sin kollektion för H&M idag vill EM åka och kolla in den. Vi begav oss till Qianmen söder om himmelska fridens torg där H&M, som ganska nyligen öppnat i stan, har 1 av sina 3 butiker. Efter att inte ha inhandlat något tog vi en taxi till IKEA för att inhandla lite julpynt och frossa i svenskbutiken.


Vid Qianmen har de återskapat en shoppinggata som det såg ut på den gamla goda tiden

H&M

Det var en solig och kall dag i Peking

Dagens lunch, mycket god :)

Även i Peking har de insett att det finaste landskapet heter SKÅNE

Det är bara i Kina man tar sig en lur i montrarna

Mer snö

I natt snöade det igen, det ca 2 dm och stan blir aningens handikappad. Vinterdäck finns förstås inte så trafiken är mer kaosartad än vanligt. Att det snöar här är ovanligt och att det kommit två kraftiga snöfall nyligen får en att undra. Det förra var ju artificiellt då myndigheterna hade skjutit upp något bland molnen för att stimulera nederbörd mot torkan. Man gissar ju att nattens snöfall hade samma orsak. Temperaturen varierar också kraftigt för tillfället, från 17-18 en dag till 1 några dagar senare.

Jag var också och betalde vår julkryssning idag och som vanligt är det cash som gäller, det går att betala med kort med då blir det 4% pålägg och det vill man ju gärna undvika. Så det var bara att pallra sig i väg med 100 100-lappar (största valören) i fickan. Men man behöver inte oroa sig för att bli rånad. Annat var det i Paris 2001 när vi skulle betala hyran (12000 franc tror jag det var) då jag jag la alla pengarna strumporna inför resan till lägenhetsagenten för att unvika obehagligheter. Man behöver aldrig oroa sig för det ska hända någonting här, känner mig generellt väldigt trygg i Asien. En kompis blev iofs misshandlad ganska grovt härom helgen men det var av andra utlänningar.

Nästa vecka sticker vi antagligen till Hong Kong, Eva-Maria ska dit på jobbshopping och jag tänkte flytta kontoret dit. Vi får helgen där som vi tänkte spendera på någon strand då det är betydligt trevligare väder. Det blir antagligen sista gången i HK för mig på ett bra tag, denna stad där man lätt hade kunnat spendera ett par år...

Ett snöigt Chaoyang park idag

Familjeträff i Amsterdam

Fem dagar på kontoret i Amsterdam. Uppstart av hörstkollektionen och nya trender. Jätteskönt att börja med nytt! Jobb och jobb, inte så händelserik vecka....

Eftersom min kollega Vera åkte till New York på inspirationsresa, fick jag i uppdrag att mata och vara allmän lektant till deras katt, som är mer som en panter än en katt. Men han är snäll ändå.

Det roligaste var ändå att på fredag kväll kom pappa och Eva ner till Amsterdam, för att - som de sa - "Äta middag". Vid sextiden kom de in till stan, och vid åttatiden hade Eva bokat bord på restaurangen Vier Fliegen där vi åt en helt fantastisk middag! Länge sedan jag åt något så gott! Sällskapet gjorde väl sitt till också! :)
På lördagen gick vi bara runt i Amsterdam, letade upp en ostbutik Eva längtat att gå till och försökte hitta vinet vi drack till middagen på fredagen (men utan resultat). På eftermiddagen var det dags för mig att bege mig tillbaka till Beijing, och de följde med och vinkade av på flygplatsen. Jätteroligt att ses, men inte så roligt att det blev så kort! Saknar er jättemycket!

Lille far och jag...
Coolt hus
Matsuko the Panther

Lampor

Eva-Maria är fortfarande i Europa och jag passade idag på att ta en ny tripp till lampmarknaden, eller marknad och marknad, det är ett stort varuhus som bara säljer lampor. EM tycker inte det är så kul så jag tog en tur själv. Stället ligger längs tredje ringvägen på östra sidan strax söder om antikmarknaden. Det finns inte bara ett lampvaruhus här utan man kan köpa ALLT som tillhör hemmet i de många varuhusen. Som vanligt i Asien gillar man att samla samma typer av affärer i samma område vilket är ganska behändigt. Det skumma här är att det båda gångerna jag varit där kommit fram kineser som pratar ryska med en, undra vad de vill?

Vi har tänkt köpa hem någon lampa men nu när vi förhoppningsvis inte kommer ha lägenheten kvar så är det lite svårare att handla. Det finns som överallt annars i Kina kopior på klassiska designlampor till ganska bra priser.

Det finns måååånga lampaffärer men det är ganska få som har något som man tycker är snyggt, kineserna gillar saker som glittrar och det gör inte jag...

Philippe Starck kopior - de stora kostar väl en tusing (original 3000). Det ska givetvis prutas här också och det är svårt när man inte har en aning vad den ska kosta och om de dragit till med ett vitingpris. Man kan nog komma ner 30-50 från utgångspriset iaf.

Neon och blinkande LED-lampor någon?

Denna gillar jag (i grå), den är också en kopia på något. De skulle ha 3800 för en modell större tror den var 80 cm bred. 3800 är oprutat så ska man köpa så ska den iaf ner till 2500.

Julen är räddad

Som jag skrivit förut kommer vi stanna i Kina denna julen och den initiala planen var att åka till Hainan för lite sol och bad men efter grundlig reserch så lockar inte det kinesiska Hawaii så mycket. Jag tror bara man kommer bli besviken och kommer att jämföra med Malaysia, Thailand och Vietnam.

Vi bestämde oss då istället för att åka på en kryssning på Yangtze-floden. Det är något vi velat göra förut men det har aldrig funnits tid. Nu kommer vi åka från Chongqing (för övrigt världens största stad med 30+ milj invånare), ca 2,5 timme med flyg från Peking, den 24 december för att komma fram till Yichang den 27:e. Vi kommer förutom en hel massa fin natur få se dammen som de kallar Three Gorges och ska vara väldigt, väldigt stor. Det ska tydligen ta 4 timmar att slussa genom den.

Det är väl inte optimalt att åka denna tur på vintern men om vi har tur kan temperaturen ändå komma upp till 15 grader.

Båten

Vi har en standardhytt men ska försöka uppgradera på plats och pruta hårt :)

Kinesisk service i toppklass ;)

London på 18 timmar

En vecka i Europa med start en dag i London.
På en dag i London hinner man ju inte sådär sjukt mycket, men min plan var att plundra butikerna längs Oxford street! London denna gång var ett paljett-helvete, men kanske det är för att julkollektionerna redan kommit ut? I vilket fall, sjukt kul att komma till en stad med en massa butiker man faktiskt vill handla i! Och allt passar! Lyckades också lägga vantarna pa krokodil-klänningen från Christopher Kane for Topshop som jag suktat efter, hurra!


Oxford street en sömnig måndag morgon

Snö och flygplan, ingen bra combo....

En snöig söndag efter födelssedagskalas halva natten hos Cathrin skulle det alltså bära av till London. Min förkylning hade inte gett med sig, och ögon och näsa rann.... Vaknade på morgonen till ett snötackt Beijing, slängde ner det sista i väskan och tog en taxi till flygplatsen. Okej, det ar snö, man kan vänta sig lite förseningar..... En och en halv timme sent var det boarding - fortfarande ok! Två timmar efter det (inne på planet) får vi reda på att det ar kö till "de-icing" och att vi är nummer sju i kö - och det tar ca 30 min per plan..... Då ville jag bara gråta. Men, efter sex timmar pa marken i Beijing (inne i planet) kom vi i alla fall iväg, och utan vidare missöden landade i London vid tiotiden ca 11 timmar senare. Det positiva med det var ju att jet-laggen nästan var justerad direkt!
På väg till flygplatsen längs med vägen

Vad hände?

För en vecka sedan var det 20 grader och sensommar och idag är det snökaos. I Peking finns det bara sommar och vinter och inget där i mellan. Eva-Maria sitter på flygplatsen och hennes plan till London är över 2 timmar försenat så hon är nog inte helt nöjd.